Memurlar kot pantolon giyebilir mi? Yasağın mevzuat dayanağı nedir, bir teamül müdür?

20/11/2018 21:58:00
Yazdır

Soru

Merhaba Memurlar.net.;

Bildiğiniz üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğine göre erkek ve kadın memurların kılık kıyafetinin nasıl olacağı 5.maddesinde belirtilmiştir. Erkek memurların kot pantolon giyememesinin sadece bir teamül olduğunu düşünüyorum çünkü araştırabildiğim kadarıyla buna ilişkin bir hukuki ifade yok.

Benim sorum şudur: Erkek memurların kısa kollu gömlek ve özellikle kot pantolon giyemeyeceğini bana ispatlayabilir misiniz? Erkek memurların kot pantolon giyemeyeceği hangi kanun, yönetmelik vs. nerede yazıyor? Söz konusu yönetmelikte kadınların kot giyemeyeceği yazıyor ancak erkekler kısmında böyle veya benzeri bir ifade yok. İşin özü erkek memurlar hangi kanun veya yönetmeliğe göre kot pantolon giyemezler? Eğer durum bir teamül ise uymazsak başımıza neler gelebilir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. Maddesinde, belirlenen kılık kıyafet hükümlerine aykırı davrananlara uyarma cezası getirilmiş.

657 Sayılı Kanunun ek 19. Maddesi:

"Devlet memurları, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler."

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik:

4. maddesi:

Kurum ve kuruluşlarda görevli memur, sözleşmeli personel, geçici personel ile hizmetliler ve işçilerin giyimlerinde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esastır.

5. Maddesi:

"2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:

a. Kadınlar;

Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

b. Erkekler;

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.

Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

c. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır."

Mevzuata göre, erkekler açısından, kot giyilemeyeceğine dair bir sınırlama bulunmuyor.

Ancak kadınlara ilişkin bölümde "strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez." deniyor.

Sonuçta kurumunuzun kendi mevzuatında farklı bir belirleme yapılmadıysa erkek memurların kot giyilmesini engelleyen bir mevzuat bulunmuyor. Mevzuat bulunmadığında da herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacağınızı düşünüyoruz.

Kılık kıyafette teamüller, örf ve adetler konusuna gelince bu konuda idare mahkemesinin kararı: "ilgili hükümlerde giyimin nasıl olacağına yönelik genel hatların çizildiği ve yasaklanan hususların gösterildiği, bunun dışındaki noktalarda yine aynı yönetmeliklerde belirtilen temel ilkelere aykırılık olmadığı sürece ilgililerin serbest olacağı, bu haliyle davacının küpe veya yüzük takarak mesaiye gelmesine engel bulunmadığı, bu durumun örf ve adetlere aykırı olduğu yolundaki idare görüşünün ise, süregelen zamanla etkileşime giren, değişen, çağın koşullarına adapte olan örf ve adetlerin, bu değişkenlikleri ve ayrıca izafilikleri nedeniyle, unsurlarının somut olarak belirlenmesi gereken disiplin hukuku açısından ceza ihdas eden bir anlamda yorumlanamayacağı; davacının küpe takmasının mevcut örf ve adetlere ne şekilde aykırı olduğunun veya toplumun bütünü tarafından kabul görüp görmediğini de belirleyen bir dayanak noktasının bulunmadığı; davacının taktığı küpe ile siyasi, dini, etnik ve benzeri manada herhangi bir mesaj verdiğine dair soruşturma raporunda bir tespit yapılmadığı; dolayısıyla, temelinde suç olmayan bir konudaki uyarılara uymamasının üzerine atılı suçun unsurlarını da oluşturmayacağı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolundaki" Danıştay 12. Dairesince onanmıştır.

Bu soru 105,039 defa okundu. 45 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam