2013 yılında EKPSS ile engelli memur olan, ne zaman emekli olur?

27/12/2018 10:09:00
Yazdır

Soru

İyi günler, bir konuda desteğinize ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim.. Benim kardeşimin %62 oranında engelli raporu bulunmakta 2011 yılından beri.. Aynı zamanda Orman Mühendisi.. 2013 yılında EKPSS ile Orman Mühendisi olarak kamuya atandı ve atandıktan sonrada %62 engelli raporu aynı oranla SGK tarafından onaylandı.. Yani şuan engelli memur (mühendis) sınıfında ve çalışmaya devam ediyor.. Sorularım;

-- Kardeşim kaç yıl sonra emeklilik hakkı elde eder?

-- Eğer erken emeklilik hakkı varsa (biz 15 yada 16 yılda emeklilik hakkı var diye biliyoruz), emekli olduktan sonra maaşı EMEKLİ MÜHENDİS MAAŞI kadar mı oluyor.. Maaşı aşağı yukarı bugünün rakamlarıyla ne kadardır..

-- Emekli ikramiyesi alma hakkı var mıdır? Var ise buda bugünün rakamlarıyla ne kadardır..

Sorularıma cevap verebilirseniz çok memnun olurum,

iyi çalışmalar..

Cevap

Durumunu değerlendirmemiz;

2008 yılı Ekim ayından sonra çalışmaya başlayan memurlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına girerler.

5510 sayılı Kanunda da 5434 sayılı Kanunda olduğu gibi çalışmaya başlamadan önce malul sayılmayı gerektirecek şekilde bir rahatsızlığı olanlar Malul olarak emekli olamazlar. Yani 5510 sayılı Kanun Madde 25 hükmünde belirtilen, memurlardan çalışma gücünün en az % 60 ını veya görevini yapamayacak şeilde meslekte kazanma gücünün kaybedildiği SGK. Sağlık Kurulunca karar verilirse bu memur malul sayılmaktadır.

Göreve girmeden önce bu şekilde rahatsızlığı olan memurlar için malul olarak değil de engellilikleri nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanması fırsatı da Kanunla verilmiştir. Bunun için de;

1) Göreve başlamadan önce bu şekilde malul sayılmayı gerektirecek şekilde rahatsızlığı olan memur en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3960 gün SGK. primleri yatırılmış olması şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanabilirler.

2) Göreve girdikten sonra SGK. memurun rahatsızlığına ilişki raporları inceleyip çalışma gücü kayıp oranını;

- % 50 ila % 59 arasında olduğunu tespit ederse bu memurun en az 16 yıldan beri sigortalı olması + 4320 gün hizmetinin olması,

- % 40 ila % 49 arasında olduğunu tespit etmesi halinde de bu memurun en az 18 yıldan beri sigortalı olması + 4680 gün hizmetinin olması

Halinde yaşlılık aylığına hak kazanabilirler.

Bu bağlamda birinci sorunuzun cevabı olarak; göreve girmeden önce % 60 ın üzerinde bir rahatsızlık olduğu tespit edildiğinde, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3960 gün SGK. hizmeti de olduğunda yaşlılık aylığına müracaat edebileceğini değerlendirmekteyiz. Yani 2013 + 15 = 2028 tarihi sigortalılık süresini dolduracağı tarih + 3960 gün de hizmet olması gerekir. Şayet 2013 tarihinden önce bir sigortalılık başlangıcı varsa bu sigortalılık başlangıç tarihinden itibaren 15 yıl hesaplanması gerekir.

İkinci sorunuzun cevabı olarak: 5510 a tabi memurların aylık hesaplamaları 5434 e tabi memurlar gibi değildir. Çalışma süreleri içerisindeki SGK. primine esas kazançların az olması veya çok olması bağlanacak olan yaşlılık aylığı tutarını belirler. 5510 sayılı Kanun Madde 29 hükmü aylık hesabının ne şekilde yapılacağını belirlemiştir. Bunun için bugün için bir hesaplama yapılması mümkün olmaz.

Üçüncü sorunuzun cevabı olarak; 5510 a tabi memurların emekli ikramiyesi hesaplamalarında 5434 sayılı Kanun sistemi uygulanır. Yani derece, kademe, ek gösterge, kıdem aylığı vb. gibi unsurlar 5510 a tabi memurların ikramiye hesabında da aynıdır. Bir değişiklik olmaz. Bu tutarın ne kadar olduğunu gerekli verileri girerek http://www.memurlar.net/emeklimaas/ adresimizdeki emekli aylığı ve emekli ikramiyesi hesaplama robotumuzdan öğrenebilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam