Vergi indiriminden yararlanmak, engelli emekliliğinde avantaj sağlar mı?

27/12/2018 18:11:00
Yazdır

Soru

Mayıs 2013 tarihinde engelli memur olarak atandım.engel yüzdem yüzde 40. 2006 yılı sgk girişim var. 3 ay askerlik yaptım ve askerliğe elverişsiz raporu ile ilişiğim kesildi. vergi indirimi başvurusu yapmadım maliyeye. 15-18 yıl arasında nasıl emekli olabilirim. vergi indirimi şart mı. maliye daha düşük rapor verip vergi indirimi vermezse şu an ki işimi etkiler mi. teşekkürker

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Kısa bilgiler:

- 2008 yılı Ekim ayı sonrası memur olanlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olurlar.

- Engelli memurlar yaş şartı aranmadan sadece hizmet tamamladıklarında emekli olurlar.

- Engelli adı altında bir aylık sistemi olmadığından, yaşlılık aylığı bağlanır.

- 5510 a göre yaşlılık aylıklarının hesaplanmasında tüm çalışma sürelerindeki prime esas kazanç tutarları bağlanacak aylık tutarını belirler. Yani, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre bir derece, kademe, gösterge, ek gösterge vb. gibi sistem bulunmaz. Bu nedenle SGK. prime esas tutarlarının yüksek veya az olması bağlanacak aylık tutarının ya az ya da fazla olmasını belirler. Vergi indirimi sadece memurun görev aylığından bir miktar kesintinin yapılmamasını sağlar. Vergi indiriminden yararlanmak yaşlılık aylığının artmasına katkı sağlamaz.

- Emekli ikramiyesi hesaplama sistemi 5510 ve 5434 için aynıdır, bir değişiklik içermez.

- Engelli aylık bağlanmasında, şayet göreve girmeden önce çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilenlere malullük aylığı bağlanamadığından, bu durumda olanların, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün SGK. primlerinin yatırılmış olması gerekiyor.

- Ayrıca, SGK. Sağlık Kurulunca memurun çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verilen memurların, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verilen memurlar için ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

SGK. primlerinin yatırılmış olması gerekiyor.

Bu bağlamda sonuç değerlendirmemiz:

- % 40 oranındaki engellilik durumunuza göre en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 gün de SGK. primi yatırılmış hizmetiniz olması gerekir. Bu şartları taşıdığınızda durumunuzun SGK. sağlık kurulunca incelenmesi ve olumlu sağlık kurulu kararı çıktığında engelli olarak emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

- 2006 + 18 = 2024 yılı ay ve gün olarak emeklilik tarihiniz olur + en az 4680 gün hizmet de olduğunda engelli aylığı için müracaat edebilirsiniz.

- Görevde iken vergi indiriminden yararlanmak sizin için bir avantaj sağlar, bu vergi indiriminden yararlanmak veya yararlanmamak emeklilik şartlarınızda bir değişiklik sağlamaz.

Bu soru 7,493 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam