Memurluktan işçiliğe geçenlerin emekli maaşını ne etkiler?

Memurken işçiliğe geçenlerin emekli maaşlarının yüksekliğini veya düşüklüğünü, memur iken kesilen sosyal güvenlik primleri kazancınızın yüksek olması veya az olması, belirleyecektir.
07/02/2019 11:05:00
Yazdır

Soru

İyi günler TCDD bünyesinde sözleşmeli memur (mühendis) olarak çalışmaktayım.37 yaşındayım.2020 KPSS'ye girip 40 civarı yaşımda bir kamu kurumuna daimi işçi olarak girsem;

1- Memurlukta geçirmiş olduğum 12 yıllık sürenin bir avantajı olur mu? (emekliliğe ve çalışırken)

2-Memurlukta geçirmiş olduğum 12 yıllık sürenin bir avantajı olmayacaksa 40 yaşından sonra işçi statüsünde çalışmaya başladığımda emeklilik yaşım geldiğinde emekliliği hak edebilecek miyim?

Not:16.06.2006-15.06.2007 tarihleri arasında EÜAŞ kurumunda daimi işçi olarak çalıştım.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

Memurlukta geçen süreler işçi olarak emeklilikte fayda sağlar mı? sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Kişilerin çalışma süreleri hiç bir zaman sosyal güvenlikte zayi olmaz. Bu çalışma süreleri boyuncu Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri çalışılan işyerlerince gönderilir.

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlamış olanlar için 2829 sayılı hizmetleri bütünleştiren kanun hükümleri uygulanır.

Bu kanuna göre son 7 yıl içerisindeki hizmet ağırlığı kişiye uygulanacak olan sosyal güvenlik hukukunu belirler.

Hizmet bütünleşmesinde, memurun SGK Matrahına esas tutulan aylık kazancı, şayet işçiliğe geçtiğinde kazanç olarak işçilik kısmına bildirilir. Ve hem işçilik hem memurluktaki kazançlar ileride kişiye bağlanacak olan aylık tutarını belirler.

İşçilikteki emeklilik yaş grubu ve emeklilik hizmet süresi memurlardan farklıdır. İşçilikte sigortalı başlangıç tarihi emeklilik yaş grubunu belirler. 506 sayılı Kanun Geçici Madde 81 hükmü bu durumu açıklar.

2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak çalışmaya başlamış olup da memurluktan ayrılanların dikkat etmeleri gereken konulardan birisi de memurluk sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi için şartlarını taşımış olmalarına dikkat edilmesi hususudur.

Hem memurluk, hem işçilik süreleri olanların hizmet bütünleşmesinde aylık bağlanır. Ancak memurluk sürelerine emekli ikramiyesi alınabilmesi için 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki şartları taşımaları gerekir. Bu şartlar;

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olup da bu tarihten sonra istifa ettiklerinde en az 15 yıllık sigortalılık süresinin ve toplam da 10 yıl SGK. Hizmet süresinin olması gerekir. Yoksa memurluk süresine emekli ikramiyesi ödenmez.

- İkinci olarak, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlamış olanlar için tek başına 7000 gün veya 25 yıllık sigortalılık süresi ile birlikte 4500 gün varken memurluktan ayrılırlarsa ister işçi olarak ister esnaf olarak ister memur olarak emekli olunsun, emekli olunduğunda memurluk sürelerine emekli ikramiyesi ödenir. Yoksa ödenmez.

- Emekli ikramiyesi sadece kamu işyerlerinde geçen süreler ile sınırlıdır, özel sektör süreler emekli ikramiyesine katkı sağlamaz. Bu konularda geniş değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Bu bağlamda değerlendirmelerimiz/tavsiyelerimiz:

- Memurlukta geçirilen hizmet süresi emeklilik hizmet süresini artırır, ayrıca memurluğa başlama tarihiniz emeklilik yaş grubunuzda esas alınır.

- Görevde iken yapmış olduğunuz çalışmaların yapmış olduğunuz göreve gore değişeceğini, yani bir tecrübe anlamında kazanç sağlayacağını, başka bir kazanca yol açamayacağını değerlendirmekteyiz.

- Memurluktaki görev aylıklarınız, yani SGK. Prim matrahına esas tutulan kazançlarınız ileride işçi olarak aylık bağlanmasında dikkate alınmasının zorunlu olduğunu, bunun da memurluk kazancınızın yüksek olmasının veya az olmasının bağlanacak aylık tutarını belirleyeceğini değerlendirmekteyiz.

- Memurluk sürenize emekli ikramiyesi alabilmeniz için açıklamalarımızda belirttiğimiz şartları taşımanız gerektiğini söyleyebiliriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam