Memur, daha yüksek bir emekli maaşı için, hangi kadroya geçmeli?

11/02/2019 10:50:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili; Bir konuda görüş ve düşüncelerinizi almak istiyorum. Bir kamu kurumunda 28 yıldır 657 Sayılı devlet memuru olarak çalışmaktayım. 25 sene üzerinden emekliliğim doldu. Yaşı bekliyorum. Şu an 45 yaşımdayım. 53 yaşımda da emekli olacağım. Bulunduğum 657 Sayılı Devlet Memurluğu kadrosundan akademik personel kadrolarına (Öğretim Görevlisi) geçmek istiyorum. Bu konuda hangi yolu izlemeliyim? İstifa edip mi geçmeliyim, yoksa emekliye ayrılıp akademik personel kadrosunda çalışmaya başlamam mı daha mantıklı? Avantaj ve dezavantajları neler olabilir? Bu konuda görüş ve düşüncelerinize ihtiyacım var. Aydınlatırsanız sevinirim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Memurlar emekli olduklarında, emekli aylık tutarları ile emekli ikramiye tutarlarının hesabını yaparlar. Emekli olduklarında yüksek emekli maaşı almaları memurun bulunduğu görev, unvan, derece, ek gösterge gibi unvanlara göre değişkenlik gösterir.

Bu hesaplamayı, sitemizde maaş robotomuzda karşılaştırabilirsiniz.

Bu bağlamda, bulunduğunuz görev ile gelmek istediğiniz görevin ek göstergesinin yüksek olup olmadığı gibi durumları karşılaştırıp, buna göre karar vermenizin doğru olacağını değerlendirmekteyiz.

Emekli olduktan sonra memurluğa yeniden atanma konusu;

Bu konu, 2005 yılından bu yana uygulanmakta olan 5335 sayılı Kanun 30 uncu madde ile açıklanmıştır.

Emekli aylığı almakta iken;

-Cumhurbaşkanı tarafından atanma,

- Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilme,

Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine atama gibi,

durumlar hariç olmak üzere genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanma mümkün olmamaktadır.

İstisna kapsamında bulunan durumlarda vardır. Bu durumların birisi de yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verme (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.) halidir. Yani bu şekilde emeklilik sonrası bir görev olursa emekli aylığı kesilmeden çalışılabilmektedir.

Sonuç değerlendirmemiz/tavsiyelerimiz;

1- Emekli olmadan, emekli aylığınızın, emekli ikramiye tutarınızın yüksek olmasını sağlamanız için bulunduğunuz görevden daha yüksek ek göstergeli bir göreve geçip buradan emekli olmanızın daha avantajlı bir durum olacağını belirtebiliriz. Bu karşılaştırmanın tarafınızca yapılması gerekir. Örneğin, 2200 ek göstergeli görevden 3600 veya daha yüksek ek göstergeli göreve başlama gibi. Bu durumda her halükarda 3600 veya daha yüksek ek göstergeden aylık ve ikramiye tutarı 2200 ek göstergeden hesaplanacak tutarlardan daha yüksek olur.

2- Emekli olduktan sonra 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmünü görmeniz gerekir. Bu hüküm emekli olduktan sonra kadrolu bir görev almanıza (yükseköğretim kurumları öğretim üyeliği görevleri hariç) engel olabileceğini değerlendirmekteyiz. Öğretim görevlileri öğretim üyesi değildir. Bu durumu da görev almak istediğiniz Kurumla görüşerek öğrenebilirsiniz. Kadrolu görev alma durumunuzda emekli aylığınızın SGK. tarafından kesilmesi ve tekrar memurluk statünüzün devam ettirilmesi gerekir.

3- Üçüncü olarak, şayet emekli olduktan sonra mümkün olması halinde sadece üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi vermeniz mümkün olabilir, bu durumda emekli aylığınız ödenmeye devam eder, bu göreviniz karşılığında da ücret alabilirsiniz.

Bu soru 14,754 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam