Doğum sonrası süt izni ve yarı çalışma izni kullandım aylıksız iznim nasıl etkilenir?

09/06/2019 22:00:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ben devlet dairesinde memurum 2. Çocuğum için Doğum sonrası yarım gün çalışma hakkından 4 ay yararlanıp sonrasında 1,5 saat olan süt iznini 2 ay kullandım. Tekrar devam edip 4 ay da 1,5 saatlik süt iznimi kullandım. Ücretsiz iznimin başlangıcı neyle başlar kaç ay alabilirim. Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu:

104. madde:

A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

F) Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir.

108. madde:

B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

Doğum yapan memurun doğum sebebiyle aylıksız izni, doğum sonrası analık izni bitiminde ya da 104/F e göre verilen yarı zamanlı çalışma izni bitiminde başlamaktadır.

Durumunuzda, doğum sebebiyle aylıksız izin sürenizin 104/F ye göre kullandığınız 4 aylık yarım gün çalışma izninin sonunda başlaması gerektiğini değerlendiriyoruz.

Bu nedenle yarım gün izin sonrasında kullandığınız toplam 6 aylık süt izni süresi düşüldüğünde 18 ay süreyle doğum sebebiyle aylıksız izin kullanabileceğinizi düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam