İstifa eden memur, yeşil pasaport alabilir mi?

10/07/2019 18:09:00
Yazdır

Soru

Birinci derece görevdeyken istifa etmiştim. Yeşil pasaport alabilir miyim?

Cevap

Birinci, ikinci veya üçüncü derece kadroda iken istifa edenler de daha sonra yeşil pasaport alabilmektedir. Aşağıda bu konu açıklanacaktır.

KANUNDA YER ALAN HÜKÜM

5682 sayılı Kanununun 14. maddesinin ikinci fıkrasında "Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince, birinci, ikinci veya üçüncü dereceli kadroda iken istifa edenler de yeşil pasaport alma hakkına sahiptiler.

İSTİFA EDİLEN KURUMDAN YAZI ALINMALI

Ancak bu durumdakilerin son çalıştıkları kurumdan "hangi statüde, hangi unvanda ve kaçıncı derecede iken istifa ettiğimi belirtir bir yazı" almaları gerekmektedir. Bu yazının bir defa alınması ve Nüfusa verilmesi yeterlidir. Bu yazıya binaen daha sonra diğer hak sahipleri de yeşil pasaport alabilecektir. Yazının her yeşil pasaport alımında yenilenmesine gerek bulunmamaktadır.

KAMU KURUMUNUN YAZACAĞI YAZIDA YER ALMASI GEREKEN HUSUSLAR

Kamu kurumunun yazacağı örnek yazı şu şekilde olabilir:

"İLGİLİ MAKAMA
... Bakanlığımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak, memur statüsünde ve 1 inci dereceli kadroda .... unvanında görev yapmakta iken .... tarihinde istifa etmiştir. "

RESMİ YAZIDA İMZA VE MÜHÜR BULUNMALI MI?

Alınacak yazı eğer Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğüne hitaplı ise sadece imza bulunması yeterlidir. Ancak kurumun yazdığı yazı "ilgili makama" şeklinde ise bu halde imzaya ek olarak o birimin mührünün de vurulması gerekmektedir. Eğer yazı elektrik yazıysa imzaya ve mühre gerek bulunmamaktadır.

PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN BAŞKA NELER GEREKİYOR?

Kurumlarından yazı alanların, bankaya defter bedelini yatırmaları ve https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu almaları, randevuya da bir adet biometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı ile gitmeleri yeterlidir.

AYNI YAZIYLA BAŞKA KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?

Yeşil pasaport hak sahipleri, eşlerine, çocuklarına da yeşil pasaport alabilmektedir.

Bu soru 31,689 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam