2001 sigorta girişli, 2013 yılında % 50 engeli ile memur olan, nasıl emekli olabilir?

15/01/2020 19:08:00
Yazdır

Soru

Merhaba; 22.10.1977 doğumluyum %50 ortopedi raporluyum Özellerden itibaren vergi indirimim var İlk sigorta girişim 13.01.2001 Özel şirket sigorta prim gün sayısı 2724

09.05.2013 tarihinden itibaren engelli memur olarak çalışmaktayım. Engelli memur olarak ne zaman emekli olurum. ilginiz için teşekkürler. kolay gelsin

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

2013 yılında memur olmanız nedeniyle 5510 sayılı Kanun hükümleri hakkınızda uygulanır.

Engelli emekliliğinde yaş grubu aranmaz.

Engelli emeklilikte engellilik oranı ile engellilik oranına göre sigortalılık süresi ve Sosyal Güvenlik Kurumu primleri yatırılmış hizmet süreleri esas alınır.

Sigortalılık süresinin başlangıcı ve hizmet sürelerinin toplamında sigortalı çalışmalar da esas alınır.

5510 a göre engelli aylığı adı altında bir ödeme şekli bulunmaz, engellilikten dolayı hak kazanıldığında yaşlılık aylığı adı altında aylık ödenir.

Engelli aylığından yararlanmak için memur olarak çalışırken talepte bulunulması gereklidir.

5510 a göre engellilikten dolayı yaşlılık aylığı kazanım şekli;

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca yetkilendirilmiş olan sağlık hizmet sunucularınca düzenlenen sağlık kurulu raporları incelenir ve memurun çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verildiğinde bu memurin en az 16 yıldan beri sigortalı olması ve 4320 günde hizmetinin olması halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

- Şayet çalışma gücündeki kayıp oranının % 40 ila % 49 arasında olması halinde ise memurun en az 18 yıldan beri sigortalı olması ve 4680 günde hizmetinin olması halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

Ayrıca, memurun çalışma gücündeki kayıp oranının % 60 ve üzerinde olması halinde ise memur görevden önce rahatsızlığı olmaması kaydıyla malullük aylığından da yararlanabilir. Malullük aylığından yararlanmada sigortalılık süresi ve hizmet süresi açısından daha az bir süre aranır. Bu süre de en az 10 yıldan beri sigortalı olması ve toplamda 1800 gün hizmetinin olması gerekir. Şayet başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması halinde ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranmadan 1800 gün hizmet aranması yeterli olmaktadır.

Sigortalı başlama tarihi sigortalılık süresinin başlangıcı olur.

Görevde iken vergi indiriminden yararlanmak, emeklilikte memurlar için bir avantaj sağlamaz.

Bu bağlamda değerlendirmemiz;

% 50 oranında rahatsızlığınız şayet Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca kabul edilmesi halinde, 2001 yılı + 16 yıl = 2017 tarihinde sigortalılık süresi şartını yerine getirmiş durumda olmaktasınız. Toplam olarak 4320 gün (12 yıl) hizmeti (memurluk ve sigortalı çalışmalarınız toplamı) hizmet şartını da belirttiğiniz verilere göre yerine getirmiş olmaktasınız.

Engelliliğinizden dolayı talep etmeniz halinde Kurumunuzca Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesini sağlayabileceğinizi değerlendirmekteyiz. .

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam