SSK ek ödeme yönergesi iptal oldu. Kime başvuracağız?

20/07/2005 17:34:00
Yazdır

Soru

5283 Sayılı kanunla Sağlık Bakanlığı'na devredilmeden önce tabi olunan SSK Ek Ödeme Yönergesi'nin iptali istemi ile açılan davada, Danıştay 11. Dairesi'nin 11.04.2005 tarih ve 2003/4345E, 2005/1819K sayılı kararı ile yönergenin 5. maddesinin 6. bendinin 1. paragrafında yer alan "mazeret, hastalık izinleri ve sağlık kurulu raporu ile verilen istirahatlarda ek ödeme verilmez" ibaresi ile 6. bendin 2. ve 4. paragraflarının, 5. maddenin 11. bendinde geçen "… aylık 80 saatin üzerinde …" ile "80 saate kadar tutulan nöbetler için ek ödeme yapılmaz" ibarelerinin ve 5. maddenin 13. bendinde yer alan "(1 aylık dönem boyunca)" ibaresini iptal etmiştir. Haliyle nöbet tazminatını alamayan SSK personeli hakkını hangi kuruma dilekçe vererek arayacak? Eskiden bağlı olduğu şimdiki devlet hastanelerine mi yoksa bağlı bulunduğu SSK Sigorta veya Sağlık İşl. İl Müd.ne mi?

Cevap

Bilindiği üzere S.S.K.'ya bağlı hastanelerin hükmi şahsiyeti kalmamıştır. Fakat Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ve il müdürlükleri halen faaliyettedir. İdari davalar işlemi yapan idareye kaşı açılmalıdır. Bu çerçevede, S.S.K. hastanelerinin devrinden önce bu hastanelerin bağlı bulundukları il müdürlüklerinin hasım mevkiine konulması gerekmektedir.

Diğer taraftan, iptal davalarında davaya konu islemin yürütmesinin durdurulmasi ya da iptali edilmesinin sözü edilen islemi hiç tesis edilmemis hale getirmektedir. Bu konuya ilişkin Konya 1. İdare Mahkemesinin kararını görmek için tıklayın.

Ayrıca 5283 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin 9 uncu fıkrasında "Devredilen personele devir tarihinden sonra yapılması gereken aylık veya ücret ödemeleri Bakanlıkça yapılır ve bu ödemeler hakkında kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz."denilmektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı yalnız devirden sonra kişilerin mali haklarını ödeyebilmektedir.

Anılan kanunun 6 fıkrasında "İkinci ve dördüncü fıkralar ile 6 ncı madde kapsamında Bakanlığa devredilen personelin devir tarihinde eski kadro veya pozisyonlarına bağlı olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile diğer malî hakları (fazla çalışma ücreti ile nöbet ücreti hariç) toplam net tutarının, atandıkları yeni kadro veya pozisyonlarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile döner sermayeden yapılacak ek ödeme de dahil olmak üzere, diğer her türlü malî hakları toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, atandıkları kadro veya pozisyonlarda kaldıkları sürece, kapanıncaya kadar herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödenir."hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre de nöbet ücretinin fark tazminatına yansıması mümkün değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam