Stajyer öğretmene imza yetkisine sahip müdür yardımcılığı görevi verilebilir mi?

25/08/2005 21:23:00
Yazdır

Soru

Stajyer öğretmenim.H.E.M.'inde göreve başladığım zaman vekaleten bir müdür vardı. Tayin isteyip o da gidince benden başka kadrolu öğretmen kalmadı ve bana kaymakam ve vali oluru ile imza yetkisine sahip müdür yardımcılığı görevi verildi. Bu görevi istemiyorum. Bildiğim kadarıyla stajyerlere imza yetkisi verilmiyor. Ne yapabilirim? Lütfen yardım edin. Şimdiden teşekkürler....

Cevap

Yapılan görevlendirme tamamen kanunların verdiği yetkilerle devlet işlerinin aksamaması için yapılan bir görevlendirmedir. Konuya ilişkin mevzuat hükümleri şu şekildedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları" başlıklı 11'inci maddesinde "Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır."
hükmü,

İl İdaresi Kanununun 8'inci maddesinde ise "C) Yukardaki fıkralarda yazılı bütün memurların lüzumu halinde il içinde nakil ve tahvilleri mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından icra edilmekle beraber mensup oldukları Bakanlıklar veya genel müdürlüklere sebepleriyle bildirilir.
Yukarda (A, B) fıkraları dışında kalan il merkez teşkilatına bağlı memurlar ilgili idare şube başkanının inhası ile valiler tarafından tayin, nakil ve tahvil olunurlar. Tayin, nakil ve tahviller için gereken yolluk ödenekleri bütçe yılı başında ilgili Bakanlık veya genel müdürlüklerce valiler emrine gönderilir."
hükmü ve 9'uncu maddesinde " G) Vali, il içindeki idare ve müesseselerde çalışan uzman veya fen kollarına dahil memur ve müstahdemlerden asli vazifelerine halel getirmemek şartiyle ilin genel ve mahalli hizmetlerine müteallik işlerin görülmesini istiyebilir. Bu memurlar verilen işleri yapmakla ödevlidirler. Vali, keyfiyetten ilgili Bakanlığa ve tüzelkişiliği haiz genel müdürlüğe bilgi verir." hükmü yer almaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam