Vergi iadesinde, önceki kurumda çalışan süreler ait fişler kime verilecek?

18/01/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar. Benim sorum vergi iadeleri ile ilgili. 2005 yılının temmuz ayına kadar bir iktisadi devlet teşekkülünde çalıştım, temmuzdan bu yana ise sınavı kazanarak bir kamu kuruluşuna geçtim. Temmuz ayına kadar olan topladığım fişleri eski işyerim almamaktadır. Yeni işyerim vergi iadesinde topladığım fişleri eski işyerimin, eski işyerim ise yeni işyerimin bu fişleri alması gerektiğini söylüyor. bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz, iyi çalışmalar

Cevap

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4842 sayılı Kanunla değişik mükererer 1211 inci maddesinde "Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının;
- 3 milyar liraya kadar % 8'i ,
- 6 milyar liranın 3 milyar lirası için % 8'i, aşan kısmı için % 6'sı,
- 6 milyar liradan fazlasının, 6 milyar lirası için % 7'si, aşan kısmı için % 4'ü,
. Ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilir veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edilir.
Şu kadar ki; harcamaların Türkiye'de yapılması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınan belgelerle tevsik edilmesi ve bu belgelerin işverene verilmesi şarttır. Mahsup hakkı kazanılan tutarın hesaplanmasında dikkate alınan harcama tutarı, vergi matrahının toplamını geçemez.
Ücretlilerin harcama belgelerinin işverene ibrazı, beyanı ve verginin mahsup veya iadesine ilişkin süreleri tespit etmeye, iadeyi nakden veya mahsuben yaptırmaya, (…) ve uygulamanın usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
" hükmü yer almaktadır.

Bu maddede yer alan ücretlilerde vergi indirimi uygulamasında esas alınan tarife 2006 yılı harcamalarına uygulanmak üzere 29/12/2005 tarihli ve 26038 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 19/12/2005 tarihli ve 2005/9826 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.
3.600 Yeni Türk Lirasına kadar %8'i
7.200 Yeni Türk Lirasının 3.600 Yeni Türk Lirası için %8'i, aşan kısmı için %6'sı
7.200 Yeni Türk Lirasından fazlasının, 7.200 Yeni Türk Lirası için %7'si, aşan kısmı için %4'ü.

Maliye Bakanlığının tarafından 24.12.2004 tarihli ve 25680 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 255 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin İşveren Değiştiren Ücretlilerde Vergi İndirimi Uygulaması başlıklı 10.2.fıkrasında "Bir işveren nezdinde ücretli olarak çalışmakta iken, iş değiştirmek suretiyle başka bir işveren nezdinde çalışmaya başlayan ücretliler, işveren değiştirdiği takvim yılına ilişkin vergi bildirimini en son çalıştığı işverene verecektir.
Ancak bu ücretliler, daha önce çalıştığı işverenden kendilerine ödenen ücretlerin vergi matrahını, bu matrahtan kesilen gelir vergisini ve bu verginin beyan edilmiş (tahakkuk fişine bağlanmış) olduğunu gösterir bir belgeyi alarak, en son çalıştığı işverene ibraz edecektir. Bu yazının bir örneği yeni işveren tarafından eski işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bir yazıyla gönderilecektir. Bildirimin verildiği işveren, bu belgeleri de dikkate alarak bu Tebliğin 8 inci bölümde açıklanan esaslara göre işlem yapacaktır."
denilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca sözleşmeli olarak çalıştıktan sonra kamu kurumuna geçmiş olmanız ve halen çalışıyor olmanız sebebiyle ücretli olarak çalıştığınız 2005 yılına ilişkin fişlerinizi son çalıştığınız kuruma vermeniz gerekmektedir. Ayrıca kurumunuza daha önce çalışmış olduğunuz kurumdan alacağınız vergi matrahı ve bu matrahtan kesilen gelir vergisini ve bu verginin beyan edilmiş (tahakkuk fişine bağlanmış) olduğunu gösterir bir belgeyi vermeniz gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam