TSK'daki öğretmen yıllık iznini nasıl kullanır?

14/07/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

TSK da çalışan sivil İngilizce öğretmeniyim. Yıllık izin konusunda bir karışıklık olduğunu düşünüyorum.

TSK İç hizmet kanunu madde - 116 ya göre yıllık iznimiz söyle düzenlenmiş
Madde- 116: b) Bu kanunun 33 ncü maddesinde gösterilen izin hakkındaki hükümlere aynen riayet etmekle mükellef olup senelik izinleri hususi kanunlardaki esaslara göre tayin edilir. MSB ligi kadrolarında veya TSK da görevli DEVLET MEMURU statüsünde olanların izinleri 657 s. Devlet Memurları Kanununa göre aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
Yıllık izin:
Madde - 102: Devlet memurlarının yıllık izin suresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar ( 10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür.Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş dönüş için en çok ikişer gün ilave edilebilir.
Madde - 103 : Yıllık izinler amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilirler. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Bu taktirde önceki yıllara ait kullanılmamış izin hakları düşer.

NOT: Madde 103 TSK kanununda devam etmiyor, ama 657 de devam ediyor şöyle:
öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında ayrıca yıllık izin verilmez.

Simdi ben devlet memuru gibi mi yoksa 657 ye tabi öğretmen gibi mi muamele göreceğim. Benim de okullar tatil olduğunda tatil olmam gerekmez mi?

Yardımcı olursanız çok sevinirim..
İyi çalışmalar

Cevap

4/1/1961 tarih ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu 10/1/1961 tarih ve 10703 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanunun 116 nı maddesinin (b) bendinde " Bu Kanunun 33 üncü maddesinde gösterilen izin hakkındaki hükümlere aynen riayetle mükellef olup senelik izinleri hususi kanunlardaki esaslara göre tayin ve tanzim olunur." ve izin başlıklı "a) Askerlerin izin işleri hususi kanunlara ve nizamlara göre tanzim olunur. Vazifenin bulunmayı icap ettirdiği yerden izinsiz hiçbir asker gündüz ve gece ayrılamaz.
Nöbetçi ve vazifeli olmıyan veya kendisine ayrıca hususi bir vazife verilmiyen subay, askeri memur ve astsubaylar günlük mesai veya eğitimin bitiminde vazife mahallinden ayrılabilirler.
Ancak subay sınıf okullarında temel eğitimde bulunan subayların günlük çalışma ve okuldan gece izinli ayrılmaları, eğitim ve öğretim programlarına göre, ayrıca düzenlenecek bir yönetmelikle belirlenir.
b) Kıta, karargah ve kurumlarda günlük çalışma saatleri mevsim, iklim, ahval ve hizmetin özelliklerine göre bir talimatla tesbit edilir.
Kıtalarda umumi mesai ve hizmet zamanı kalk borusunda başlar. Gece yoklamasından sonra biter. Karargah ve kurumlarda günlük vazife müddeti en az 6 saattır."
hükümleri yer almaktadır.

10/8/1967 tarih ve 12670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 27/7/1967 tarih ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 1 inci maddesinde "Bu kanun, Türk Silâhlı Kuvvetlerine mensup subaylar, astsubaylar ile harp okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan asker öğrencilere uygulanır.
Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli diğer asker ve sivil kişiler kendi özel kanunlarına tabidirler.
" hükmü yer almaktadır.

Devlet memurlarının hak ve yükümlülüklerini düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun yıllık izinlere ilişkin 102 inci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve yıllık izinlerin kullanılışı başlıklı 10 üncü maddesinde ise "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.
" hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurlar mezkur 926 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 116 ncı maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 102 ve 103 üncü maddesi hükmüne göre uygulama yapılması gerekmektedir.

Bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetlerinde öğretmen kadrosunda sivil memur olarak görevli personelin 657 sayılı Kanunun anılan 103 üncü maddesi "Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar." hükmü uyarınca yıllık izin kullanmaları gerekmektedir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddenin 2 ve 3 üncü fıkralarının Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil memurlara uygulanmayacağı yönünde bir mevzuata da rastlanılmamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam