İdare, yanlış olduğunu iddia ettiği ödemeyi geri alabilir mi? Kişi ne yapmalı?

06/12/2006 20:00:00
Yazdır

Soru

İdare,

Merhaba ben 2003 yılında göreve başladım ve 30.11.2004 tarihinde askere gitmek için aylıksız izne ayrıldım. 30.11.2005 yılında da terhis olup 01.12.2005 tarihinde göreve başladım. Sayıştay’ın ilgili kararlarına dayanarak o yıl ödenen 400 YTL’lik Eğitim Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneğini talep ettim ve ödenek tarafıma ödendi.

İlgili Sayıştay kararları:

Kararın Çeşidi : 3.Daire Kararı
Kararın Konusu: Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar
Kararın Numarası : 209
Kararın Tarihi : 06.01.1998

Karaman Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü 1995

Öğretmenlerin göreve ikinci yarı yılda başlaması "Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği"ni almalarına engel değildir. Yılda bir kez ödenen bu miktar, öğretmenin bir öğretim yılı için hazırlığı karşılığıdır. Hak sahibi öğretmenlere aynı öğretim yılında sözü edilen ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir durum bulunmadığına,

Kararın Çeşidi : 5.Daire Kararı
Kararın Konusu: Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar
Kararın Numarası : 9812
Kararın Tarihi : 10.05.2000

Burdur Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü 1998

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden, ilk ataması yapılarak 2.10.1998 tarihinde göreve başlayan öğretmene söz konusu ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığına,

Kararın Çeşidi : Temyiz Kurulu Kararı
Kararın Konusu: Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar
Kararın Numarası : 26431
Kararın Tarihi : 20.05.2003

KONU: Bakanlar Kurulunca 15.9.1999 tarihinde ödenmesine karar verilen eğitime hazırlık ödeneğinin ödenebilmesi için eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup, fiilen öğretmenlik yapılması gerekmekte ise de; öğretmenlerin atamalarının 21.9.1999 tarihinde yapıldığı ve Ekim ve Kasım aylarında öğretmenlik görevine fiilen başladıkları anlaşıldığından ve söz konusu ödeneğin öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak amacıyla ödendiğinden, söz konusu öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneğinin verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı.

992 sayılı ilâmın 6'ncı maddesi ile, 99/13269 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 15.09.1999 tarihinde ödenmesine karar verilin "Eğitime Hazırlık Ödeneğinin" Bakanlıkça ataması Eylül ayında yapılan ancak fiilen Eylül ayında görevde bulunmayan öğretmenlere de ödenmesi nedeniyle ………………. liraya tazmin hüküm olunmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları kanunun Ek 32'nci maddesinde (18/5/1994 -KHK- 527/11 md.değişik): "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz." hükmü bulunmaktadır.

99/13269 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında ise: "Öğretmenlere her eğitim yılı başında ödenen eğitim yılına hazırlık ödeneğinin 15.09.1999 tarihinde ödenmesi, Milli Eğitim Bakanlığının 17.08.1999 tarihli ve 2155 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 527 sayılı KHK ile yeniden düzenlenen Ek 32'nci Maddesine göre Bakanlar Kurulunca 20.08.1999 tarihinde kararlaştırılmış-tır."denilmektedir.

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesi sonucunda; söz konusu öğretmenlerin açıktan öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığınca 21.09.1999 tarihinde atandıkları, okuldaki görevlerine Ekim ve Kasım aylarında başladıkları ve eğitime hazırlık ödeneğini söz konusu öğretmenler fiilen okuldaki görevlerine başladıktan sonra kendilerine ödendiği anlaşılmaktadır.

Bakanlar Kurulunca 15.09.1999 tarihinde ödenmesine karar verilen eğitime hazırlık ödeneğinin ödenebilmesi için Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapmak gerektiği belirtilse de, söz konusu öğretmenlerin atamaları 21.09.1999 tarihinde yapıldığı, ataması yapılan öğretmenlerin aynı yıl içinde Ekim ve Kasım aylarında okullarındaki öğretmenlik görevine fiilen başladıkları anlaşıldığından ve eğitime hazırlık ödeneği öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak amacıyla ödenen ödenek olduğu düşünüldüğünde, söz konusu öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneğinin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığından dilekçi iddialarının kabulü ile, 992 sayılı ilamın 6'ncı maddesiyle ……………….- liraya ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün kaldırılmasına, karar verildi.

Ayrıca bu konuda örnek dava karaları da mevcuttur. Ödeneği tarafıma tahakkuk eden Mal Müdürlüğü 20.04.2006 tarihli bir yazı yazarak ödeneği geri ödememi istedi. Geri ödemediğim için 16.05.2006 tarihinde tekrar bir yazı daha yazdı. Yine geri ödemedim ve idare mahkemesine başvurdum. İdare mahkemesine geri ödeme işleminin iptali için dava açtım. İdare mahkemesi "Dava konusu edilen işlemin, idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gerekli bir idari işlem olmadığından" dedi ve davaya bakmadı. Bende herhangi bir girişimde bulunmadım ve geri ödemede yapmadım. Mal müdürlüğü 16.11.2006 tarihinde bu sefer İlçe Milli Eğitim kanalıyla (Eski yazıları direkt kendi kurumlarından çıkıyordu) yazı gönderdi. Yazıda eğitim öğretim ödeneğinin 24YTL olan faiziyle birlikte geri ödenmesini istiyor. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap

1-Mal müdürlüğüne, mer’i mevzuat ve yukarıdaki karalar çerçevesinde tarafınıza yapılan ödemenin hukuka uygun olduğunu ve ödemeyeceğinizi belirten bir dilekçe yazın.

2-Mal müdürlüğü bir mahkeme kararı olmaksızın Eğitim Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneğini maaşınızdan kesmesi halinde ise mal müdürlüğünü dava edebilirsiniz.

3-Açacağınız dava önceki gibi olmayacaktır. Zira bu işlem tekemmül etmiş ve idari davaya konu olabilecek bir işlemdir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam