Yüksekokulda iki adet doçent unvanında öğretim üyesi var iken bir Yardımcı doçent müdür olabilir mi?

08/01/2007 11:11:00
Yazdır

Soru

Kendi sorumun cevabını önce kendim vermek istedim: 2547 sayılı yasanın 20. maddesinde “Müdürün okulda görevli aylıklı öğretim elemanları arasından üç yıl için atanır ve en çok iki yardımcısı bulunur” ifade bulunsa da burada rektör istediği öğretim elemanını atar anlamı çıkmaz. Bu kanunun çıkarıldığı dönemlerde bırakın öğretim üyesini, bu okullar için öğretim görevlisi bile bulunamıyordu. Bu nedenle öğretim elemanı ifadesi kullanılmıştır.

Eğer aynı okulda öğretim üyesi bulunuyor ise mutlaka en yüksek akademik unvana sahip kişi idari amir olarak müdür atanabilir. Yasanın ruhunda da bu vardır. Aynı yasanın 21. maddesinde Yüksekokullarda da bulunan bölüm başkanlığında en yüksek akademik unvana sahip olanın bölüm başkanı olacağı ifade edilmiştir. Müdür bölüm başkanının üstündedir, ya eşdeğer ya da bölüm başkanından yüksek olması gerekir.

Yine aynı yasanın 53. maddesinde bir kişi hakkında disiplin soruşturması yapacak olan kişinin unvanca daha üstün olması gerekiyor. Böylece doçent var iken yardımcı doçent bir müdürün o kişinin disiplin amiri olamayacağı gayet açıktır. Disiplin amiri olamayan bir kişinin müdür olarak birinci derece sicil notu vermesi de yasaya aykırıdır. Bu nedenlerden dolayı doçent var iken bir kurumda yardımcı doçentin müdür olamayacağı gayet açıktır.

Benim amacım burada sizlerden bu görüşün teyit edilerek web sayfanızda yayınlanmasıdır. Böylece önemli bir konuyu kamuoyu ile paylaşmış olacağız.

Cevap

Sizinde sorunuz içerisindeki yorumunuzda belirttiğiniz gibi; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ilgili 20. maddesinde “Rektörlüğe bağlı yüksekokullarda müdür atamasının doğrudan rektör tarafından ve okulda görevli aylıklı öğretim elemanları arasından üç yıl için yapılacağı, süresi biten müdür tekrar atanabileceği” zikredilmekte olup diğer bir ifade ile; bu yetki hiçbir koşula bağlanmadan rektöre verilmiştir.

Bir Yüksekokulda doçent unvanına sahip öğretim üyesi var iken, Yardımcı doçent unvanındaki bir öğretim üyesinin müdür olarak atanması ile ilgili yorumlarınızda pek tabii ki haklılık payı da vardır. Yasal olarak zorunluluk olmasa da; bilimsel özerklik ve akademik özgürlük açısından unvanı yüksek olan öğretim üyesinin müdür olarak görev yapması hiç şüphesiz daha şık olacaktır.

BİRSES

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam