Halkbankta iş kanuna tabi çalışanların, bugün için, diğer kurumlara geçiş hakkı var mıdır?

15/05/2007 14:25:00
Yazdır

Soru

Bilindiği üzere 4603 sayılı yasa ile Ziraat, Halk ve Emlak bankalarından oluşan kamu bankalarının özelleştirilmesine karar verilmiştir. 2000 yılında çıkarılan bu kanunda çok sayıda değişiklik yapıldı. Emlakbank kapatıldı. Personelin önemli bir kısmı diğer kamu kuruluşlarına nakledildi, kalan personel ise özel hukuk hükümlerine ve iş kanununa tabi personel haline getirildi.

Bu bankalardan Halkbank için ise 2006 yılında özelleştirme kararı alındı. Bu kararın Danıştayca yürütmesinin durdurulmasından sonra Şubat 2007 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulunca karar alınarak, tüm hisseleri özelleştirme kapsamına alındı, hisselerin azami % 25'inin ise halka arzına karar verildi. Geçtiğimiz günlerde de halka arz işlemi tamammlandı.
Yakın bir planda(muhtemelen genel seçimler sonrası) kalan hisselerin blok satışı veya kamu payının % 50'nin altına düşürülmesi gündemdedir. Aynı çerçevede 4046 sayılı Özelleştirme Kanununun personel naklini düzenleyen 22. maddesinde çeşitli değişikilikler yapıldı. Bunların en sonuncusu 5398 sayılı kanunla yapıldı.

Ben halen Halkbankta iş kanuna ve özel hukuk hükümlerine tabi Bölüm Müdürü ünvanı ile olarak çalışmaktayım. Sosyal güvenlik yönünden Emekli Sandığı tabi olan (banka deyimi ile kapsam dışı kamu görevlisi) personelim. Devlet Personel Başkanlığı mütalaalarında ise özel hukuk hükümlerine tabi kamu görevlisiyiz.

2003 yılında İş Kanununa tabi hale gelmeden önce, 1992 yılında aynı kuruma Müfettiş Yardımcısı olarak girdim, yeterlilik sınavı sonrası Müfettiş, daha sonra Dış Temsilci ve Banka Şube Müdürü olarak 399 sayılı KHK ' ya göre çalıştım. Size sormak istediğim husus ise, şu anda yürürlükte olan mevzuata göre, bankanın kalan hisselerinin satılması veya kamu payının % 50'nin altına düşmesi durumunda diğer kamu kuruluşlarına nakil hakkına sahip miyim? Şayet nakil hakkına sahip isem, Devlet Personel Başkanlığınca diğer kurumlara müfettiş olarak mı atanacağım yoksa Araştırmacı olarak mı atanacağım? Nakil hakkına sadece kamu payının % 50'nin altına düşmesi durumunda mı sahibiz yoksa, Özelleştirme Yüksek Kurulunca özelleştirme kapsamına alındığımız tarihten itibaren istediğimiz süre nakil hakkına sahibiz? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla

Cevap

4603 sayılı Kanunun ilgili hükümleri:

Geçici 1 inci madde 3 üncü fıkrası:

…25.11.2000 tarihinde bu bankalarda çalışan personelden özel hukuk hükümlerine geçirilenlerin hizmet sözleşmelerinin 31.12.2003 tarihine kadar, bankaların disiplin yönetmelikleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla 1475 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi dışında kalan sebeplerle bankalar tarafından feshedilmesi halinde söz konusu personel hakkında bu Kanunun geçici 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca işlem tesis edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir….

Geçici 6 ncı maddesinin son fıkrası:

25.11.2000 tarihinde bu bankalarda çalışan personelden özel hukuk hükümlerine geçirilenlerin hizmet sözleşmelerinin 31.12.2003 tarihine kadar, bankaların disiplin yönetmelikleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla 1475 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi dışında kalan sebeplerle bankalar tarafından feshedilmesi halinde söz konusu personel hakkında bu Kanunun geçici 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca işlem tesis edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu kapsamda olan personele sözleşmenin feshi nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez. Bankaların kurduğu, kuracağı ve iştirak ettiği veya edeceği bilgi sistemleri ve/veya alternatif dağıtım kanalları amaçlı şirketlere bu bankalardan geçen ve T. C. Emekli Sandığı ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi uyarınca kurulan Türkiye Emlâk Bankası Anonim Şirketi Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı ile irtibatları devam eden personelden isteyenlerin anılan sosyal güvenlik kurumları ile irtibatları devam eder. Bu fıkra hükümleri bu personel hakkında da uygulanır.

Yukarıda yer verilen madde hükümleri çerçevesinde;

1- 25.11.2000 tarihi itibariyle Halk Bankası ve Türkiye Ziraat Bankasında çalışan sözleşmeli ve memurların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılmıştır.

2-25.11.2000 tarihinde yine bu Bankalarda çalışan personelden özel hukuk hükümlerine geçen ve hizmet sözleşmeleri bankaların disiplin yönetmelikleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla 1475 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi dışında kalan sebeplerle BANKALAR TARAFINDAN FESH EDİLEREK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞINA BİLDİRLEN PERSONELİN ATAMA TEKLİF İŞLEMLERİ YAPILMIŞTIR.

3- 31.12.2003 son süre olup bu tarihten sonra Bankalarda çalışan özel hukuk hükümlerine tabi personelin diğer kurumlara geçiş hakkı bitmiştir.

4-Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünün blok veya halka arz şeklinde satılması bu durumu değiştirmeyecektir.

5-Halen bu Bankalarda özel hukuk hükümlerine göre çalışmakta olanlardan daha önce 657 sayılı Kanuna tabi veya 399 sayılı KHK’ya göre çalışmış olanlar, AÇIKTAN ATAMA PROSEDÜRÜ ile ve KURUMLARIN TAKDİRİ İLE 657 sayılı Kanuna göre çalışanlar Memur kadrolarına; 399 sayılı KHK’ya tabi çalışmış olanlar ise sözleşmeli personel pozisyonlarına atanabilirler.

Diğer taraftan;

Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esasların “kapsamını” düzenleyen 1 inci maddesinde, “4046 sayılı Kanun gereğince yapılan özelleştirme uygulamaları çerçevesinde kuruluşların ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünün (bunların iştirakleri hariç) özelleştirilmesi neticesinde sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bu kuruluşların küçültülmesi, devredilmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiyesi halinde veya diğer nedenlerle, İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçi statüsünde istihdam edilen ve 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesine göre nakil hakkı bulunmayan personelden iş akdi feshedilenlerden; müracaat tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin l, 4, 6 ve 7 nci alt bentlerinde yer alan genel şartları taşıyanlar, iş akitlerinin kamu tarafından feshedilmesini müteakip 30 gün içerisinde kuruluşları kanalıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilmeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında, kamu kurumlarının ilgililerle yapacakları hizmet sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, her halükarda bir mali yıl içinde on ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla istihdam edilirler…” hükmüne yer verilmiştir.

Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü 4046 sayılı Kanun gereğince özelleşmemesi ve bu konuda ayrı bir kanuna tabi bulunduğundan, Bankada İş Kanuna göre çalışan personelin kamu kurum ve kuruluşlarına 4/C personel olarak atanması da mümkün değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam