Müdür yardımcısı ve öğretmen eşi, Hac'ca nasıl gider?

05/09/2007 17:27:00
Yazdır

Soru

Değerli memurlar.net yetkilileri
Ben bir okulda müdür yardımcısı olarak çalışıyorum. Eşim ise öğretmen
Biz bu sene hacca gitmeye niyetlendik ama görevde olduğumuzdan dolayı gidemeyeceğimiz amirlerimiz tarafından ifade edildi. Biz henüz 10 yıl çalışmadığımızdan aylıksız izinde almıyoruz. Benim 2 yıllık izinim var ben bunu kullanabilir miyim?
Hanım için izin alabiliyor muyuz? Bununla ilgili prosedür nasıl işliyor?
Beni bu konuda bilgilendirir irseniz sevinirim iyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İzin başlıklı 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." denilmektedir. Mezkur Kanunun 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri yer almaktadır.

Hac ve umre izni diye bir izin var mıdır?

Yıllık izin konusunda sorucevab bölümüne bakınız.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıklarından öğrenim süresince ayrıca yıllık izin verilmemektedir.
2- Müdür yardımcıları idareci olmaları sebebiyle yıllık izinlerini devlet memurları gibi kullanabilmektedirler. Bu sebeple kullanılmayan 2 yılın iznini birliktede kullanabilirler.
3- Hac dönemi yaz tatiline veya dinlenme tatiline rast gelmesi halinde tatil yeterli olur ise hac'ca gitmenize mani bir husus bulunmamaktadır.
4- Okulda idareci olan müdür yardımcısı yıllık iznini amirin uygun görmesi halinde her zaman kullanabilmesi mümkün olduğundan yıllık izinde hac vazifesini yapıp gelebilir.
5- Öğretmen öğrenim döneminde ancak 657 sayılı Kanunu 108 inci maddesi hükmü uyarınca 10 hizmet yılını doldurmak suretiyle 6 aya kadar aylıksız izin alarak hac vazifesini yapması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam