Doğum gecikirse, bu halde kullanılan izin, doğum sonrası izin sürelerinden düşülür mü?

01/10/2007 12:16:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar. Benim öğrenmek istediğim; doğum öncesi 8 haftalık iznin 5 haftasını hekim raporu ile doğum sonrasına aktarılmasını müteakip, doğum öncesi kullanılan 3 haftalık izin süresinin sonunda doğum gerçekleşmezse (örneğin 1 hafta geç olur ise ) bu arada kalan süre doğum sonrası 8+5=13 olan 13 haftadan mı düşülür? Yoksa o süre için hekimin vermiş olduğu rapor yeterli olur mu? Ben 657 ye bağlı bir memurum ve iş yerinde böyle bir olayla karşılaştığımızdan dolayı işin içinden sağlıklı bir şekilde çıkamadık. Kısa Sürede Yardımcı olursanız çok memnun olacağım. Teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Mazeret iznini düzenleyen 104'üncü maddesinde; "A) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." hükmü ve aylıksız izin başlıklı 108 inci maddesinde "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir." hükmü yer almaktadır

Doğum vaktinde olmaz ise yeniden doktor raporu alınması gerekir mi?

1-Konuya ilişkin daha önce yayımlanmış olan haberde yer verilen açıklamalar çerçevesinde doğum vaktinde gerçekleşmemiş olması halinde kişinin bu durumu mer' i mevzuat uyarınca sağlık durumunu gösterir raporu idareye intikal ettirmesi yeterli olacaktır.

2-Doğumun gecikmesi sebebiyle ilgilinin doğumdan önce kullanmış olduğu 8 haftalık mazeret izninde fazla olan sürenin doğum sonrası mazeret izninden düşülmesi söz konusu olamaz.
Bu hususa ilişkin olarak bir düzenleme yer almamaktadır.

3-Doktor raporuna dayalı sağlık durumuna bağlı kullanılan izin süresinin sağlık izni olarak isimlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam