Nöbet izni ve sendikal iznin aynı güne denk gelmesi sorunu

17/11/2007 15:37:00
Yazdır

Soru

4688 sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Kanununu 18. maddesine göre haftada bir gün izin kullananların izinli olduğu günlerde nöbet ve icap görevleri, hakkında.
1-Yataklı tedavi Kurumlarında görev yapan Sağlık Çalışanların 16 00 ile 08 00 saatleri arasında nöbet tutmakta ve ertesi gün tutuğu nöbetin iznini kullanmakta. Örneğin 4688'in 18. maddesine göre sendika izni kullanan yönetim kurulu üyesine Perşembe günü nöbet yazılması durumunda bu kişi ertesi gün hali ile nöbet iznini kullanıyor olacak ama bu kişinin sendika izninde Cuma günü ise, sendika görevlisi Cuma günü bir gün önceki tuttuğu nöbetin iznin imi kullanacak yoksa sendika iznin imi kullanacak bu sendika iznini o gün nöbet izni kullandığı için sendika iznini başka bir gün mü kullanacak.
2-Sendika izni süresi bir gün olarak mı değerlendirilir. Yoksa sadece mesai saatleri süresincemi (08 00-17 00) değerlendirilir. Örneğin bu kişiye
16 00-08 00 saatlerinde nöbet, icap vs görevleri verilebiliri mi?
Yukarıdaki bahsetmiş olduğum hususlarla ilgili bilgilendirme yaparsanız çok memnun olurum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 99, 100 ve 101 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan maddelerde;
"Çalışma saatleri:
Madde 99 - Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.
Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.
Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.
Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.

Günlük çalışma saatlerinin tesbiti:
Madde 100 - Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.

Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti:
Madde 101 - Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının muvafakati alındıktan sonra kurumlarınca düzenlenir." denilmektedir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında "Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri, genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ile sendika şube yönetim kurulu üyeleri seçildikleri tarihten itibaren durumlarını en geç otuz gün içinde kurumlarına yazılı olarak bildirirler. Söz konusu yöneticiler seçildikleri tarihten itibaren otuz gün içerisinde sendika tüzüğünde belirtilen hükümlere göre, ayrıca yazılı talepte bulunmaları halinde bu görevleri süresince aylıksız izine ayrılırlar. Talepte bulunmayanlar ise kurumlarındaki görevlerine devam ederler. İzine ayrılmayan yönetim kurulu üyeleri haftada bir gün kurumlarından izinli sayılırlar."hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca aylıksız izin kullanmayan yönetim kurulu üyeleri haftada bir gün kurumlarından izinli sayılmaktadırlar.

Yukarıda yer alan mevzuat uyarınca;

Sendikal izinlerin, devlet memurunun çalıştığı Kurum için, 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi hükmü uyarınca Bakanlar Kurulu Kararı veya valiliklerce belirlenen normal mesai esas alınmak suretiyle belirlenmesi gerekmektedir.

Yönetim kurulu üyelerinin izinli oldukları gün sendikal faaliyetlerde bulunacakları göz önüne alındığında nöbet izinlerinin aynı güne gelmesi halinde dinlenmesi gerekeceğinden ilgili yapması gereken faaliyetleri yürütemeyecektir. Bu da kanununun amacına ve hükmüne aykırı olacaktır.

Yapılan açıklamalar çerçevesinde nöbetlerin idarecilerce belirtilen çalışmalara imkan verecek şekilde yazılması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam