İkinci yüksek lisans için bir kademe daha alınır mı?

23/11/2007 11:14:00
Yazdır

Soru

Yüksek lisans yaptıktan sonra 1 kademe ilerleme aldım. 2. Yüksek lisansım farklı bir konu üzerinde yurtdışında yaptım. Bu durumda tekrar başvuru yapsam, 2. Yüksek lisansım için kademe ilerlemesi alır mıyım? Şayet böyle bir durum mümkünse başvuruyu yaparken yurtdışında yaptığım yüksek lisansın diplomasinin öncelikle YOK tarafından onaylanması gerekiyor mu, yoksa noterden tercüme ettirtip başvuruda bulunabilir miyim?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 9 uncu fıkrasının 1 inci alt bendinde "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır."hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun değişik 36 ıncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün (A) bendinin 9 uncu fıkrasında master derecesi veya lisans üstü ihtisas sertifikasını birlikte veya birden fazla alanlar hakkında bir defaya mahsus olmak üzere sadece bir kademe ilerlemesi uygulanacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 7 inci maddesinin (p) bendinde "Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisansüstü diplomaların denkliğini tespit etmek,"hükmü yer almaktadır. Belirtilen hüküm uyarınca yurt dışında görülen eğitimin denkliğinin belirlenmesi Yüksek Öğretim Kurulunun görevidir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- Birden fazla master veya yüksek lisans yapan devlet memurlarına 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 9 uncu fıkrası hükmü uyarınca her öğretimi için bir kademe verilmesi gerekmektedir.

2- Yurtdışında görülen eğitim sonucunda eğitimin denkliğini belirleme yetkisi 2547 sayılı Kanunun 7 inci maddesi hükmü uyarınca Yüksek Öğretim Kurulu yetkili olması sebebiyle yurtdışında görülen eğitim hakkında işlem yapılabilmesi için denkliğinin belirlenmesi gerekmektedir.

3- Yurtdışında yaptığınız eğitimin denklik belgesini almanız halinde 1 kademe almanız mümkün bulunmaktadır.

Birden fazla yapılan master için bir kademe verileceğine ilişkin Devlet Personel Başkanlığı görüşü için tıklayınız.

Bu soru 47,837 defa okundu. 12 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam