Çalışan eşlerden birisi diğerinin sicil amiri olabilir mi?

05/12/2007 10:27:00
Yazdır

Soru

Bir işyerinde çalışan eşlerden birisi diğerinin birinci sicil amiri ya da 2.sicil amiri ise kişinin sicil notları nasıl verilir. Acil cevap verir iseniz sevinirim saygılarımla. İyi çalışmalar

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 109 ila 121 inci maddelerinde sicile ilişkin düzenlemelere yer verilmiş olup, 122 inci madde sicile ilişkin genel yönetmelik çıkartılması hüküm altına alınmıştır. Anılan hüküm uyarınca 8.9.1986 tarih ve 86/10985 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği 18.10.1986 tarih ve 19255 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinde Sicil Raporu Doldurmak İçin Gerekli Süreler düzenlenmiştir. Anılan Yönetmeliğin Sicil Amirinin Sorumlulukları başlıklı 19 uncu maddesinde ise "Sicil amirleri sicil raporlarını itinalı, doğru ve tarafsız bir şekilde düzenlerken; Devlete sadakat ve bağlılığı, memuriyet sıfatının gerektirdiği şeref ve itibar ile hizmetlerin süratli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini; güvenilir ve yetenekli memurların yükselmelerini, diğerlerinin ise kamu hizmetlerinden uzaklaştırılmaları gerektiğini esas alır.
Sicil amirlerinin maiyetlerinde çalışan memurları değerlendirmedeki başarıları üst sicil amirleri tarafından kendisinin değerlendirilmesinde de dikkate alınır.
Garez veya özel amaçla sicil raporlarını gerçeğe aykırı doldurdukları anlaşılan sicil amirlerinin cezai sorumlulukları saklıdır."denilmektedir.

Mezkur Yönetmeliğin "Değerlendirmelerin Genel Niteliği ve Geçerli Sayılmayacağı Haller" başlıklı 20 nci maddesinde "Her derecedeki sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıkları değerlendirmeler birbirinden bağımsız ve 16 ncı madde hükümlerine göre etkili ve geçerlidir. Memurların sicil notu sicil amirlerince takdir olunan notların aritmetik ortalamasına göre tesbit edilir. Ancak birinci ve ikinci sicil amirlerince yapılan değerlendirmelerin memurun sicilinin olumlu veya olumsuz olmasına tesir etmesi veya ortalama sicil notu aralarında 10 veya daha fazla fark olması halinde varsa üçüncü sicil amirinin kanaatına müracaat edilir ve üçüncü sicil amirinin değerlendirmesi esas alınır.
Üçüncü sicil amiri bulunmadığı takdirde ikinci sicil amirinin değerlendirmesi ile iktifa edilir. Bir sicil amirinin bulunması halinde birinci sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır.
Garez veya özel maksatla memur hakkında gerçeğe aykırı değerlendirme yaptığı anlaşılan sicil amirinin değerlendirmesi geçersiz sayılarak memur hakkında varsa diğer sicil amir veya amirlerinin değerlendirmesine göre, yoksa o sicil döneminde son üç yılın aritmetik ortalaması esas alınarak buna göre işlem yapılır. Gerçeğe aykırı olarak memur lehine yapıldığı anlaşılan değerlendirmeler de geçersiz sayılır. Bu takdirde de diğer değerlendirmelere; başka değerlendirme yapılmamışsa memurun son 3 yıla ait sicil raporlarının; hakkında daha az sayıda sicil raporu doldurulmuş olanların mevcut sicil raporlarının ortalamasına göre işlem yapılır."hükmü yer almaktadır.

Anılan yönetmeliğin 20 maddesinde 1, 2 ve 3 üncü sicil amirlerinin sicil notlarını doldurması ve ortalamasının alınması hususunda söz konusu hükümler çerçevesinde uygulama yapılmaktadır.

Diğer taraftan, "Disiplin Kurulları Ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin" Kurul Toplantılarına Katılamayacak Olanlar başlıklı 6 maddesinde "Kurulların Başkan ve Üyeleri kendilerine, eşlerine, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarına, disiplin cezası verilmesini teklif ettikleri, disiplin soruşturmasını yaptıkları veya atanmasına yetkili oldukları memurlara ait işlerle ilgili Kurul toplantılarına katılamazlar."hükmü yer almaktadır.

Disiplin amirleri yönetmeliğinde eşlerin disiplin amiri olamayacağı düzenlenmesine rağmen, Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinde birinci veya ikinci derece yakınlara sicil amiri olunmayacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinde aksine bir hüküm bulunmaması sebebiyle eşlerden biri yanlarında çalışan diğer eşe 1 veya 2 inci sicil amiri olmalarına mani bir husus bulunmamaktadır.

Ancak etik olarak idarenin imkan varsa memurları, birbirlerinin sicil amiri olmayacak şekilde görevlendirmeleri daha doğru olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam