Siyasi parti üyeliği memuriyete girişte engel midir?

06/04/2017 20:48:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Siyasi parti üyeliği memurluğa engel mi ? Bu konu hakkında bilgi paylaşırsanız memurlar.net üyeleri olarak minnettar kalırız. Teşekkürler.

Cevap

Devlet memurluğuna girişte aranacak şartlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddede düzenlenmiş olup, bu maddede siyasi parti üyesi olmamak bir şart olarak düzenlenmemiştir.

Ancak 657 sayılı Kanunun 7. maddesinde Devlet memurlarının ödev ve sorumlulukları arasında "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar." hükmüne yer verilmiş, 125/E maddesinde "Siyasi partiye girmek" Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır. 657 sayılı Kanunun 98. maddesinde, Devlet memurlarının bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması halinde memurluğun sona ereceği hükmü bulunmaktadır.

Açık şekilde belirtilen bu hükümlere göre Devlet memurlarının siyasi partilere üye olması mümkün değildir.

Bununla birlikte, siyasi parti üyesi olanların memurluğa başvurmalarının ve sınavlara katılmalarının mümkün olduğunu düşünüyoruz. Ancak, bu durumdakilerin disiplin süreciyle karşı karşıya kalmamak için Devlet memurluğuna atama işlemi tamamlanmadan önce siyasi parti üyeliğinden ayrılmaları uygun olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam