İtiraz sonucunda disiplin cezasının kaldırılması, aynı fiilden ceza alanları etkiler mi?

12/05/2020 08:01:00
Yazdır

Soru

Aynı eylemden dolayı kurumumuz tarafından uyarı disiplin cezası verildi 3 arkadaşa. Bir arkadaşımız cezaya süresi içinde itiraz etti ve Disiplin Kurulu itirazı haklı görerek kabul etti ve cezayı kaldırdı. Ben itiraz süresi içinde itiraz etmediğim için cezam kesinleşti. Disiplin Kurulunun arkadaşım hakkında verdiği karar bana da sirayet eder mi?

Cevap

Disiplin cezasına itiraz süreci Devlet Memurları Kanununun 135. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hükümde, "Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.
İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.
İtirazın kabulü halinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.
Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir." denilmektedir.

Madde hükmünde belirtilen 7 günlük süre hak düşürücü süre olup, bu süre içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşmektedir. Kesinleşen cezalarla ilgili idari süreç içerisinde gidilecek bir yol kalmamıştır. Süre geçtikten sonra itiraz başvurusu yapılamayacağı gibi, başvuru yapılmış olsa bile disiplin kurulunun itiraza ilişkin bir yetkisi kalmamıştır.

Aynı fiilden dolayı birden çok kişiye ceza verilmesi işlemi tek bir idari işlem değil, her personel için ayrı bir idari işlemdir. Ceza alan her personel itiraz hakkını ayrı ayrı kullanmak zorundadır. Bu durumda disiplin kurulunun soruşturma dosyasının içeriğine göre itiraz hakkını kullanan personel için farklı kararlar verebilmesi mümkündür. Dolayısıyla disiplin kurulunun aynı fiilden ceza alan bir personelin itirazını kabul etmiş olması, itiraz hakkını kullanmayan personel bakımından bir hak doğurmayacaktır.

Peki kesinleşen disiplin cezası için ne yapılabilir? Yukarıda yer verilen madde hükmünde disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir. Disiplin cezasına itiraz edilmesi yargı yoluna başvurmak için ön koşul olmadığından cezaya karşı doğrudan mahkemeye başvurulması mümkündür. Dava açmak için gerekli süre cezanın tebliği tarihinden itibaren 60 gündür. Mahkemeye sunulacak dava dilekçesinde aynı fiilden dolayı ceza verilen personelin cezasının disiplin kurulu kararına istinaden kaldırıldığının belirtilmesi personelin lehine olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam