Teknisyen, açık öğretimin üzerine MYO okursa intibakı yapılır mı, maaşı artar mı?

11/12/2007 00:10:00
Yazdır

Soru

Özellikle aradım ama doyurucu bir cevap bulamadım. Sorum şu.
Ben teknik lise mezunu elektrik teknisyeni olarak 11/1 derece ile 2002 yılında işe başladım. Bu sene ise (2007) Açık Öğretim Fakültesi kamu yönetimini 4 yıllık bitirdim. Bu diplomanın intibakımı yaptırırsam maaşımda pek bir artış olmayacağı için ben de yeniden Meslek Yüksek Okulu elektrik bölümü okumayı düşünüyorum. Aklımın karıştığı konu ise şimdi intibakımı yaptırsam (lisans), daha sonra bitireceğim bir Meslek Yüksek Okulu için aldığım diplomayı (ön lisans) kullanarak Meslek Yüksek Okulu mezunu haklarından yararlanabilir miyim?
Selam ve saygıyla.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca intibak yapılmasının şartı memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak bir üst öğrenimi bitirmek olarak belirlenmiştir.

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde yüksek öğretim kademeleri ön lisans, lisans ve lisans üstü öğretim olarak tanımlanmış bulunmaktadır.
Lisans üzerine Teknik olan bir meslek yüksek okulu bitirmeniz halinde tekniker unvanlı kadrolara atanma hakkını elde edebileceğiniz gibi 657 sayılı Kanunda teknik meslek yüksek okulu eğitimi görmüş olanlar için sonradan uygulanabilecek hükümler de bulunmaktadır.

17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." denilmektedir.

Tekniker kadrosunda olup ta mesleği ile ilgili üst öğretimi bitiren devlet memurları bitirdikleri üst öğretime ilişkin zam ve tazminatlardan faydalanabilmektedirler.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- Bitirdiğiniz lisans eğitimi sebebiyle intibakınızın yapılması gerekir. Hali hazıda intibakınızı yaptırmanız lehinize olur aleyhinize olmaz.
2- İlerde meslek yüksek okulu bitirmiş olmanız halinde ise intibak işlemi 657 sayılı Kanunun 36 maddesi anılan hükmü uyarınca intibakınız yapılamaz.
3- Mezun olacağınız meslek yüksek okulunu bitirmeniz halinde diplomanızın size sağladığı kadroda istihdam edilme imkânına kavuşursunuz.(unvan değişikliği sınavına girmek suretiyle)
4- Mevcut düzenlemeler değişmez ise Teknik hizmetler sınıfında görev yapmak şartıyla meslek yüksek okulunu bitirince teknikerin özel hizmet tazminatlarından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bu soru 45,627 defa okundu. 22 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam