İmam hatip lisesindeyken açık liseye geçen memur yine de bir kademe alır mı?

01/04/2008 09:49:00
Yazdır

Soru

Kolay gelsin hocam. Çalışmalarınızdan çok memnunuz. Sürekli takip ettiğim bir sitesiniz. Benim bir sorum olacaktı hocam.
Ben lise son sınıfa kadar imam hatip lisesinde okudum. Fakat son sınıfta ayrıldım ve açık liseye kayıt yaptım. Diplomamı aldım. Hocam acaba bana imam hatip lisesinde okuduğum için derece verirler mi? yoksa son sınıfta açık liseye gittiğim için dereceyi vermezler mi? Cevap için memurlar.net sitesine bakacağım. Hocam ilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendinde "b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." hükmü yer almaktadır.

Danıştay Birinci Dairesi, 19.03.1984 tarih ve Esas No:1984/41 Karar No:1984/59 sayılı Kararında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 36 maddesinin (A/6-b) bendi hükmünün, ortaokul ve dengi lise ve dengi okullar üzerine yüksek öğrenim yapmış olanlar hakkında da uygulanması gerektiği karara bağlanmış bulunmaktadır.

06.03.1985 tarih ve 94 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde ortaokul ve dengi lise ve dengi okulların hazırlık sınıflarında geçen öğrenim süreleri hakkında da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 36 maddesinin (A/6-b) bendi hükmünün uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, lise döneminde normal öğrenim döneminde fazla okumuş olduğunuz her yıl için bir kademe ilerlemesi verilmesi gerekmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendi hükmü emsal uygulamasından sonra ilgiliye uygulanması gereken özel bir hükümdür.

0rta öğretim 2005-2006 eğitim yılından itibaren normal öğretim süresi 4 yıla çıkartılmıştır. Daha önce orta öğretim mesleki eğitimde farklılık göstermekle birlikle genel olarak 3 yıldır.

Ayrıca, Normal öğrenim süresinden fazla okunan sürelere ilişkin haberi okumak için buraya, benzer bir diğer soru için şuraya ve "emsal nedir intibak nasıl yapılır" başlıklı haberimizi okumanızı öneriyoruz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; 2005-2006 yıllarından önce açık öğretim lisesi 3 yıllık normal lise diploması vermektedir. 2005-2006 yıllarından sonra ise açık öğretim lisesi 4 yıllık normal lise diploması vermektedir. Bu sebeple açık lise eğitiminde fazla okunan süreden bahsetmenin imkanı bulunmamaktadır.
Ancak, 2005-2006 yıllarından önce imam hatip lisesi diploması almaya hak kazanmış olmanız halinde 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendi hükmü uyarınca 1 kademe almanız mümkün bulunmaktadır. 2005-2006 yıllarından sonra bütün orta öğretim kurumlarının normal öğretim süresi 4 yıla çıkmış olduğundan bu tarihten sonra anılan hükümden faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam