Disiplin affı ile geri dönenlere borçlanma imkanının uygulaması nasıl olacak?

08/10/2008 21:45:00
Yazdır

Soru

İlkönce böyle güzel bir bilgilendirme sitesi yaptığınız için teşekkürler. Eşim 2000 yılında görevden alınmıştı. 5525 sayılı Kanun ile affedilmiş ve 2006 10. ay da göreve dönmüştür. Disiplin Affı İle Geri Dönenlere Borçlanma İmkanı adı altında bir gelişme söz konusudur. Ancak kafamız karışıktır. Acaba aradan geçen yedi (7) yıl için boçlanarak ya da peşin olarak parsını yatırmamızın bir avantajı olacak mıdır ?
Yoksa bu parayı yatırmaya gerek yok mudur ? Bu konuda açılayıcı bir bilgi gönderirseniz sevinirim.

Cevap

2006 YILINDA DİSİPLİN AFFINDAN YARARLANANMAK SURETİYLE YENİDEN GÖREVE BAŞLAYANLARIN, HİZMET SÜRELERİNDEN SAYILMAYAN AÇIKTA GEÇEN SÜRELERİ BORÇLANILMAK KAYDIYLA HİZMET OLARAK DEĞERLENDİRİLECEKTİR.

Konuya ilişkin düzenleme, 08.05.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5754 sayılı Kanunun 68 inci maddesiyle 5510 SAYILI Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesinde yapılmıştır. Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin son fıkrasında yer alan(1) bu düzenleme ile, personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu 23/4/1999 tarihi ile 14/2/2005 tarihleri arasında memuriyetleri sona erenlerden, haklarında verilmiş disiplin cezaları 22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların;

5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe girdiğinden, bu durumdakilerin 2008 yılı Ekim ayından itibaren altı ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri halinde, görevlerinden ayrıldıkları tarih ile göreve başladıkları tarih arasındaki süreleri borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılacaktır.

Borçlanmaya esas tutarın tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde ilgililerin kendileri tarafından eşit taksitlerle veya defaten (bir defada) ödeme imkanı da getirilmiştir.

Yeni düzenlemede bahsedilen 5525 sayılı Memurlar İle Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun 04/07/2006 tarihli ve 26218 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Kanunun uygulanmasına ait Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının Disiplin Cezalarının Affı hakkındaki 2006/1 sayılı Genelge ise 19/07/2006 tarihli ve 26233 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Düzenleme kapsamına, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ve 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununa tabi personel girmemektedir.

Ayrıca, Konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 28 Eylül 2008 tarihli ve 27011 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde yer alan hüküm aşağıdaki şekildedir.

“C- Borçlanılacak Sürelerin Prim Tutarının Hesabı ve Ödenmesi

5510 sayılı Kanunun;

a) 46 ncı maddesine göre yapılan borçlanmalarda borç tutarı, borçlanmanın yapıldığı tarihte ilgisine göre en az aylık alan teğmenin, astsubay çavuşun veya polis memuru ya da komiser yardımcısının prime esas kazancının %32’si üzerinden hesaplanan borç tutarının, tebliğ tarihinden itibaren iki yıl içinde eşit taksitler halinde,

b) Geçici 4 üncü maddenin onuncu fıkrasına göre, Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmakta olanların bahse konu okullarda, fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarında kendi hesabına öğrenim yaptıktan sonra muvazzaf astsubay nasbedilenlerin sözü edilen okullarda geçen başarılı öğrenim süreleri istekleri halinde, borçlanma talep tarihinde ilgisine göre en az aylık alan polis veya komiser yardımcısı ile astsubay çavuşun emekli keseneğine esas unsurları üzerinden, bu sürelere ait kesenek ve karşılık tutarının tamamı borcun tebliğ tarihinden itibaren iki yıl içinde,

c) Geçici 4 üncü maddesinin onyedinci fıkrasına göre yapılacak borçlanmalar ise, sigortalıların görevlerinden ayrıldıkları derece ve kademelerine prim veya kesenek ödenmemiş veya borçlanmak istedikleri sürenin her üç yılına bir derece ve her yılına bir kademe verilmek ve öğrenim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesindeki yükselebilecekleri dereceleri geçmemek üzere tespit edilecek derece, kademe ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurların toplamının müracaat tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarlar esas alınarak, yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranları borçlandırılmak suretiyle borç tutarının tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde eşit taksitlerle veya defaten,”

“IV- BORÇLANMA İÇİN BAŞVURULARIN YAPILMASI

Hizmet borçlanması yapmak için;

a) İlk defa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.

b) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan, 5434 sayılı Kanuna tabi iştirakçi iken, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanlar ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmış olup, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya başlayan sigortalılar ile hak sahipleri,

c) 5510 sayılı Kanunun 46 ve geçici 4 üncü maddelerine göre yapılacak borçlanmalar için 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olan sigortalılar,

bağlı bulundukları kamu idareleri aracılığı ile Kurumca örneği hazırlanan borçlanma belgesi ile Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına, müracaat edeceklerdir.”

Buna göre;

-İlgililerin istedikleri kadar süreyi borçlanma hakları bulunmaktadır.

-Borç tutarının tamamını veya iki yıl içerisinde eşit taksitlerle ödeme imkanı bulunmaktadır.

BU AÇIKLAMALAR ESAS ALINARAK SORUNUZU ŞU ŞEKİLDE CEVAPLAMAK DOĞRU OLACAKTIR.

BU SÜRELERİNİZİN BORÇLANILMASI MEVCUT HİZMET SÜRENİZİN ARTMASINI SAĞLAYACAK VE AYLIK BAĞLANMASI ESNASINDA AYLIK BAĞLAMA ORANINIZIN YÜKSEK OLMASINI SAĞLAYABİLECEKTİR. AYRICA, EMEKLİLİK İKRAMİYENİZİN HESAPLANMASINDA (30 YILA KADAR) DİKKATE ALINABİLECEKTİR.

BORÇ TUTARINIZI DEFATEN YATIRMANIZ YADA 2 YIL İÇERİSİNDE ÖDENMENİZİN SİZİN YÖNÜNÜZDEN LEHİNE VEYA ALEYHİNE BİR DURUMU YOKTUR. BU İSTEK KİŞİLERİN KENDİ VERECEKLERİ KARAR OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR.


5510 S.K. Geçici Madde 4 Son fıkra- " Personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu 23/4/1999 tarihi ile 14/2/2005 tarihleri arasında memuriyetleri sona erenlerden, 22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların, bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde Kuruma müracaatları halinde, görevlerinden ayrıldıkları tarih ile göreve başladıkları tarih arasındaki prim veya kesenek ödenmemiş süreleri, istekleri halinde, görevlerinden ayrıldıkları derece ve kademelerine prim veya kesenek ödenmemiş veya borçlanmak istedikleri sürenin her üç yılına bir derece ve her yılına bir kademe verilmek ve öğrenim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesindeki yükselebilecekleri dereceleri geçmemek üzere tespit edilecek derece, kademe ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurların toplamının müracaat tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarlar esas alınarak, yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranları borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılır. Bundan doğacak borç tutarının tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde kendileri tarafından eşit taksitlerle veya defaten ödenir."

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam