Memurlar, hizmet borçlanmalarında nelere dikkat etmelidir?

24/04/2020 14:56:00
Yazdır

Soru

Memurların yapacakları hizmet borçlanmalarında dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir?

Cevap

Hem 5434 e hem de 5510 a tabi memurlar bugün için 5510 sayılı Kanun Madde 41 kapsamında belirlenmiş olan süreleri borçlanarak, yani Sosyal Güvenlik Kurumundan hizmet satın alarak hizmet sürelerine ekletebilmektedirler.

Bu süreler, memur için her durumda hizmet süresinin artmasına, bazı durumlarda da emeklilik yaş gruplarını daha erkene almalarını sağlayabilmektedir.

Genelde yapılan borçlanmalar doğum borçlanmaları ile askerlik süresi borçlanmaları olmaktadır.

Borçlanma sistemini tercih edecek olanlar da genelde hizmet ve emeklilik yaş grubunu daha önce tamamlamayı, dolayısıyla daha önce emekli olmayı düşünenler olmaktadır. Ayrıca, yine hizmet süresini tamamlayıp emeklilik yaşını çalışmadan beklemek isteyenlerin de başvurdukları yöntem olmaktadır.

Yapılan borçlanmalar memurluk hizmet süresine dahil edildiğinden emekli ikramiyesi ödeme hizmet süresinden de sayılmaktadır.

ANCAK, günümüzde mevcut hükümlerde yapılacak borçlanma tutarları memurların tamamıyla emekli kesenekleriyle orantılı olduğundan meblağ yüksek olabilmektedir.

Bu açıklamamız esas alındığında borçlanma yoluyla hizmet satın almak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken hususlar;

1- Memurlar yapacakları hizmet borçlanmalarında şayet emeklilik hizmet yaş şartını daha önce tamamlamayı sağlıyorsa isterse borçlanma yapabilir.

2- Yapacakları hizmet borçlanmaları emeklilik hizmet süresini daha erken tamamlamayı sağlıyorsa, ki bu durumda olanlar emeklilik hizmet sürelerini tamamlayıp yaş grubunu beklemeyi isteyenlerin tercih edecekleri bir durum olacaktır.

3- Yapacakları hizmet borçlanmalarının tamamının yapılmasına gerek olmamaktadır, gerek emeklilik hizmet gerek emeklilik yaş gruplarında avantaj sağlayacakları kısmını borçlanmaları yeterli olacaktır. Yani, emeklilik yaş grubundan 1 yıl avantaj sağlayacak ihtiyaç olan hizmet süresi 2 ay ise 18 aylık askerlik süresinden sadece 2 aylık süresini borçlanabilir.

4- Emeklilik hizmet süresinin tamamlanmasına uzun yıllar varsa, yani 1 yıl 5 yıllık gibi bir memurluk hizmeti varsa bu kişinin borçlanma yapmasının bir avantaj sağlamayacağını söyleyebiliriz.

5- Borçlanma yapacak olan memurların;

5510'a tabi memur ise bu memurun emeklilik yaş grubu açısından bir avantajı olmayacaktır. Sadece hizmet süresini tamamlamaya katkı sağlayacaktır.

5434'e tabi memur ise bu memurun da mutlaka 8 Eylül 1999 tarihinden önce fiili olarak bir çalışmalarının olması ve borçlanılacak sürenin de mutlaka 23/05/2002 tarihinden önce geçen bir süre olması ve borçlanılacak hizmet süreleriyle birlikte mutlaka 23/05/2002 tarihindeki hizmet toplamının da en az 3 tam yıl ve daha fazla olması gerekmektedir.

Bu soru 7,148 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam