Memurlar, hizmet borçlanmalarında nelere dikkat etmelidir?

24/04/2020 14:56:00
Yazdır

Soru

Memurların yapacakları hizmet borçlanmalarında dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir?

Cevap

Hem 5434 e hem de 5510 a tabi memurlar bugün için 5510 sayılı Kanun Madde 41 kapsamında belirlenmiş olan süreleri borçlanarak, yani Sosyal Güvenlik Kurumundan hizmet satın alarak hizmet sürelerine ekletebilmektedirler.

Bu süreler, memur için her durumda hizmet süresinin artmasına, bazı durumlarda da emeklilik yaş gruplarını daha erkene almalarını sağlayabilmektedir.

Genelde yapılan borçlanmalar doğum borçlanmaları ile askerlik süresi borçlanmaları olmaktadır.

Borçlanma sistemini tercih edecek olanlar da genelde hizmet ve emeklilik yaş grubunu daha önce tamamlamayı, dolayısıyla daha önce emekli olmayı düşünenler olmaktadır. Ayrıca, yine hizmet süresini tamamlayıp emeklilik yaşını çalışmadan beklemek isteyenlerin de başvurdukları yöntem olmaktadır.

Yapılan borçlanmalar memurluk hizmet süresine dahil edildiğinden emekli ikramiyesi ödeme hizmet süresinden de sayılmaktadır.

ANCAK, günümüzde mevcut hükümlerde yapılacak borçlanma tutarları memurların tamamıyla emekli kesenekleriyle orantılı olduğundan meblağ yüksek olabilmektedir.

Bu açıklamamız esas alındığında borçlanma yoluyla hizmet satın almak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken hususlar;

1- Memurlar yapacakları hizmet borçlanmalarında şayet emeklilik hizmet yaş şartını daha önce tamamlamayı sağlıyorsa isterse borçlanma yapabilir.

2- Yapacakları hizmet borçlanmaları emeklilik hizmet süresini daha erken tamamlamayı sağlıyorsa, ki bu durumda olanlar emeklilik hizmet sürelerini tamamlayıp yaş grubunu beklemeyi isteyenlerin tercih edecekleri bir durum olacaktır.

3- Yapacakları hizmet borçlanmalarının tamamının yapılmasına gerek olmamaktadır, gerek emeklilik hizmet gerek emeklilik yaş gruplarında avantaj sağlayacakları kısmını borçlanmaları yeterli olacaktır. Yani, emeklilik yaş grubundan 1 yıl avantaj sağlayacak ihtiyaç olan hizmet süresi 2 ay ise 18 aylık askerlik süresinden sadece 2 aylık süresini borçlanabilir.

4- Emeklilik hizmet süresinin tamamlanmasına uzun yıllar varsa, yani 1 yıl 5 yıllık gibi bir memurluk hizmeti varsa bu kişinin borçlanma yapmasının bir avantaj sağlamayacağını söyleyebiliriz.

5- Borçlanma yapacak olan memurların;

5510'a tabi memur ise bu memurun emeklilik yaş grubu açısından bir avantajı olmayacaktır. Sadece hizmet süresini tamamlamaya katkı sağlayacaktır.

5434'e tabi memur ise bu memurun da mutlaka 8 Eylül 1999 tarihinden önce fiili olarak bir çalışmalarının olması ve borçlanılacak sürenin de mutlaka 23/05/2002 tarihinden önce geçen bir süre olması ve borçlanılacak hizmet süreleriyle birlikte mutlaka 23/05/2002 tarihindeki hizmet toplamının da en az 3 tam yıl ve daha fazla olması gerekmektedir.

SON EKLENEN SORULAR
15.11.20214 yıllık üniversiteyi bitiren sözleşmeli hemşirenin maaşında değişiklik olur mu?
22.10.2021Gökçeada ve Bozcaada'ya atanacak memurlarla ilgili memleket detayı!
12.10.2021Bankacılık ve finans mezunları kaymakam olabilir mi?
01.10.2021Özel sektörde öğretmenlik yapan memurluğa dönerse sosyal güvenlik şartları nasıl olur?
28.08.2021Bölüm başkanı araştırma görevlisine bölüm dışı ek görev verebilir mi?
18.08.2021Memurun 'özel sektörde geçen süresi' emekli ikramiye hesabında dikkate alınır mı?
03.08.2021Uzman yardımcısı YÖKDİL puanıyla kariyer uzmanlığa atanabilir mi?
30.07.2021Fazla mesai karşılığı biriken izinlerimi yurtdışında kullanabilir miyim?
19.07.20212008 Ekim sonrası memurluğa başlamış olan ziyaretçimizin soruları ve cevaplar
15.05.2021İsteği dışında sendikaya üye yapılan personel, ne yapabilir?
05.05.2021EKPSS ile naklen atanan memurun istediği ile tayini yapılabilir mi?
19.04.20213713 kapsamında atandıktan sonra öğrenim durumu değişenler unvan değişikliği sınavına tabi mi?
06.04.2021Mehil süresi görevde yükselmede hizmetten sayılır mı? Torba kadroda uygulanır mı?
31.03.2021Sözleşmeli bilişim personeli 30 gün izne ne zaman hak kazanır?
24.03.2021Unvanı değişen memura atandığı tarihten geçerli olarak bu unvanın aylığı ödenir mi?
08.03.2021Emekliliğe karar verildiğinde, yıllık izin nasıl kullanılıyor?
26.02.2021Özel veya kamu sektöründe geçen sigortalı hizmetlerin emeklilik intibakında değerlendirilmesi
22.02.2021Şube müdürü önceki görevine dönerse hangi ek gösterge üzerinden emekli olur?
19.02.2021Sağlık alanında 2.lisans bölümüne öğrenim durumu tayini yapılır mı?
09.02.2021Sözleşmeli personel ücretsiz izin kullanabilir mi?
02.02.20215434'e tabi memur göreve başladıktan sonra engelli olursa nasıl emekli olabilir?
29.01.2021Biyoloji mezunu olan sağlık personeli hangi ek göstergeden yararlanır?
24.01.2021Yedek subay öğrencilik süresini borçlanmak emeklilik yaşını etkiler mi?
20.01.2021Vakıf üniversitesinde çalışılan süreler Devlet üniversitesinde değerlendirilir mi?
16.01.20215434 e tabi engellilik mevzuatından yararlanarak memurluğa başlayan kişi nasıl emekli olur?
11.01.2021Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerde yabancı dil bilme şartı var mıdır?
06.01.2021Ücretsiz izin kullanan sağlık personeli, bu süreleri borçlanırsa hizmet puanı alır mı?
04.01.2021Sonradan engelli olan Devlet memuru EKPSS'ye girip atanabilir mi?
31.12.2020Hizmet birleştirmenin emekliliğe etkisi
28.12.2020Memur, istifa edip 4/B'ye geçtiğinde mükerrer emekli primini geri alabilir mi?
ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam