Memur hakkında, BİMER'e yazmış olduklarından dolayı, soruşturma açılabilir mi?

27/04/2009 22:38:00
Yazdır

Soru

...

Hakkımda BİMER'e yazmış olduklarımın içeriğinden dolayı soruşturma açılacağını duyunca şok oldum.
BİMER'e mail atmak suç olmamasına karşın içeriğinden dolayı soruşturma açılabilir mi?
BİMER başvurumda kişi kurum hedef alan hakaret ve küfür olmamasına rağmen soruşturma açılabilir mi?
"UYARI KINAMA" gibi bir ceza alırsam itiraz için ne yapmalıyım?
Teşekkürler. Derdimi paylaşmak istedim.

Cevap

Yönetim tekniği olduğu kadar bir değeri de ifade eden bu kavramların hayata geçirilebilmesi için yurttaşların yönetime ilişkin şikayet, talep, görüş ve önerilerini kolayca iletebilmelerine yönelik iyi işleyen, hızlı ve etkin bir sistemin kurulması, yönetimin başarısı için olduğu kadar, demokrasinin sağlıklı bir biçimde işlemesini temin etmek amacıyla Başbakanlıkça, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)-Doğrudan Başbakanlık oluşturulması 19 Ocak 2006 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-010-06-567 sayılı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün yazısında yer alan 2006/3 sayılı Genelge ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Mezkur Genelge 20 Ocak 2006 tarihli ve 26055 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)-Doğrudan Başbakanlık. 2006/3 sayılı Genelge

Aözkonusu düzenleme ile mevcut müracaat yollarından farklı olarak Başbakanlıkça takip ve koordine edilen bir müracaat yolu açılmıştır.

Yalnız sözkonusu müracaatta bulunanlar müracaatlarında veya şikayetlerinde;
1- Gerçeği yansıtmayan isnat ve iftira içermemesine dikkat etmelidirler.
2- Mevzuat gereğince yasaklanmış olan hakaret ve küfür içermemelidir.

Belirtilen hususlara uygun yapılan müracaatlar sebebiyle ilgiler hakkında disiplin soruşturması yapılmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Çünkü Başbakan yazılı bir emir ile bu tür müracaat yapılmasına cevaz vermiştir. İdarelere de bu şekilde yapılan müracaatların cevaplandırılması görevini vermiş bulunmaktadır.

Belirtilen hususlara aykırı olarak yapılmış olan müracaatlara ilişkin olarak idarece disiplin soruşturması veya ceza kovuşturması açılması mer'i mevzuat çerçevesinde mümkün bulunmaktadır.

Suç ve isnat ve iftira içermeyen BİMER dilekçeleri hususunda soruşturma açılması halinde konunun Başbakanlığa iletilmesi uygun olacaktır.

Ayrıca disiplin soruşturması sonucunda ceza verilmesi halinde ise konuyu disiplin mevzuatı çerçevesinde idari yargıya taşınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam