68/B'den daha önce yararlanmış olmak kazanılmış hak mıdır?

15/09/2009 21:55:00
Yazdır

Soru

Kamu kuruluşunda 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi hükmünden faydalanarak birinci derece kadroda devlet memuru olarak çalışmakta iken diğer bir kuruma kazanılmış hak aylık derecem olan 3 dereceli bir kadroya naklen atandım. Naklen atandığım ve halihazırda çalışmakta olduğum kurumumun da beni 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi hükmünü uygulayarak 1 dereceli kadroya yükseltmesi gerekmez mi? Müracaat etsem birinci dereceye atanmak için hak kazanamam mı?
Teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Kanunun 68/B bendinde; "Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a. 1 inci dereceli görevlerden ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b. 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c. 3 ve 4 üncü dereceli görevler için en az 8 yıl,
8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, Kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır..."hükmü yer almaktadır.

Buna göre; 68/B için;
1.Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı haricindeki sınıfta bulunmak,
2.Yüksek öğrenim mezunu olmak, (2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükmü uyarınca yüksek öğrenim; - ön lisan -lisans -yüksek lisans olarak belirlenmiştir.)
3.Belirlenen hizmet süresini tamamlamak,
gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri başlıklı 74 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır."denilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Kamu kurumları arası memurların nakillerinde memurlar kazanılmış hak aylık dereceleri ile nakilleri esastır.
2- müktesebi üçüncü derece olan memurun 3 dereceli kadroya nakil edilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.
3- 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin hükmünün uygulanması kişinin müracaatına bağlı değildir.
4- 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi hükümden daha önce faydalanmış olmak kazanılmış hak teşkil etmez.
5- 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesi hükmünü idare şartlar taşıyan kişilerden istediğine uygulaması takdirinde bulunmaktadır.

Bu soru 16,862 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam