Ölü doğum yapan memura aylıksız izin verilir mi?

14/09/2010 07:50:00
Yazdır

Soru

Ölü doğum yapan memur, doğum sonrası izninin bitiminden sonra 108. Maddeye istinaden 1 yıl ücretsiz izin kullanabilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Mazeret iznini düzenleyen 104'üncü maddesinde; " A) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun aylıksız iznini düzenleyen 108 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında da "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir." denilmektedir.

108 inci maddenin 3 üncü fıkrasında devlet memurlarına verilen aylıksız iznin amacı bakıma muhtaç olan çocuğun bakımının teminidir.

Diğer taraftan 108 inci maddenin 5inci fıkrasında da "Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere;
1- Belirli bir amaca mazerete binaen verilen aylıksız izinlerde mazeretin kalması halinde iznin kesilerek göreve başlamak esastır.
2-Doğuma bağlı çocuğun bakımı için alınan aylıksız izin esnasında çocuğun ölmesi halinde devlet memurunun iznini kesmek suretiyle görev başlaması gerekmektedir.
3-Doğum sırasında veya doğumda kısa bir süre sonra ölen veya ölüm doğum yapan devlet memurlarına 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi hükmü uyarınca aylıksız izin verilmesin yasal olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam