Doktorasını tamamlayan birisinin mecburi hizmeti dolayısıyla hala 50/D'de tutulması yasal mıdır?

21/08/2011 03:40:00
Yazdır

Soru

50/D MADDESİNE GÖRE GÖREVLENDİRLEN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ BİTİMİNDE YURT DIŞINA GÖNDERİLMESİ

SORU :

2547 sayılı yasanın uygulanması ile ilgili bir sorum olacaktı. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

2547 sayılı yasanın 50/d maddesi ile atanan bir araştırma görevlisi 1 yıllığına yurt dışına gönderilmiş. Yurt dışından dönüşte doktorası bittiği halde 2 yıl mecburi yükümlülüğü getirilmiştir.

Araştırma görevlisi tekrar 50/d kadrosuna atanacaktır. Ancak, lisansüstü eğitimi tamamladığı için bu kadroya atanmasında problem olur mu ?

Doktorasını tamamlayan birisinin mecburi hizmeti dolayısıyla hala 50/d kadrosunda tutulması yasal mıdır?

Yakın ilginize teşekkür ederim.

Cevap

CEVAP:

Bilindiği gibi, 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca atanan araştırma görevlilerinin hak ve yükümlülükleri, 13.10.1984 tarih ve 18544 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Lisansüstü Öğrenim Görenlerden Öğretim Yardımcısı Kadrolarına Atanacakların Hak ve Yükümlülükleri ile Tıpta Uzmanlık Öğrencilerinin Giriş Sınavları Hakkında Yönetmelik” te belirtilmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde, tıpta uzmanlık öğrencileri ile yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora öğrencilerinin öğretim yardımcılığı kadrolarına atanmalarının 2547 sayılı Kanunun 50. maddesi esaslarına uyulmak kaydıyla aynı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 33 üncü maddesindeki usule göre yapılacağı; 5 inci maddesinde, atanma için bütün şartlara haiz yüksek lisans, sanatta yeterlilik, doktora ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin öğretim yardımcısı kadrolarına atamalarının, Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinde bu öğrenciler için öngörülen öğrenim süreleri ve 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen ek sürelerle sınırlı olmak üzere her defasında en fazla bir yıl süre ile yapılabileceği; 8 ve 9 uncu maddelerinde, bu şekilde geçici olarak öğretim yardımcısı kadrolarına atanan yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora öğrencilerine 2914 sayılı Kanunun 3 ücü maddesi uyarınca öğretim yardımcıları için öngörülen aylık ve benzeri özlük haklarının ödeneceği ve bunların Harcırah Kanunu hükümlerinden yararlanacakları; 10 uncu maddesinde ise, 2547 sayılı Kanunun 50 inci maddesine göre öğretim yardımcılığı kadrolarına geçici olarak atanıp, yüksek lisans, sanatta yeterlilik, doktora ve tıpta uzmanlık öğrenimlerini başarı ile tamamlayarak yükseklisans, doktora veya sanatta yeterlilik diploması veya tıpta uzmanlık belgesi alanların kadro ile ilişiklerinin kendiliğinden kesileceği, bunlardan hizmetlerine ihtiyaç görülenlerin 2547 sayılı Kanunun değişik 33 üncü maddesine göre öğretim yardımcısı olarak yeniden atanmalarının mümkün bulunduğu hükme bağlanmıştır.

Yani daha açık bir ifade ile söz konusu Yönetmelikte, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin en fazla lisansüstü öğrenim süresi ve ek süreler kadar 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca geçici olarak öğretim yardımcısı (araştırma görevlisi) kadrolarına atanabilecekleri, lisansüstü eğitimi (yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik) bitirdikleri yani enstitü yönetim kurulunca mezuniyetlerine karar verildiği tarih itibariyle kadrolarıyla ilişiklerinin kesileceği, bunlardan hizmetlerine gerek görülenlerin

2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca “araştırma görevlisi”,”uzman”,”çevirici” ve “eğitim öğretim planlamacısı” kadrolarına yeniden atanabilecekleri belirtilmiştir.

Sorunuzda belirttiğiniz şekilde, “Doktora” öğrenimini tamamlayan birinin mecburi hizmeti olsa dahi 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca araştırma görevlisi olarak çalıştırılması, yukarıda bahsedilen Yönetmeliğin 10 uncu maddesi uyarınca mümkün bulunmamaktadır. Bu araştırma görevlisi yine anılan Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği gibi mecburi hizmeti de gerekçe gösterilmek suretiyle 2547 sayılı Kanunu 33 üncü maddesi uyarınca fakülte ve yüksekokul bünyelerinde bulunan “araştırma görevlisi” ve “uzman” kadrolarında çalıştırılabilir. Bu anlamda herhangi bir yasal sakınca bulunmamaktadır. Ancak, bu araştırma görevlisi (50/d ) pozisyonunda kaldığı süre içerisinde kendisine ödenen aylık ve diğer özlük haklarına Sayıştay tarafından zimmet çıkartılabilir ve bu zimmeti de bordosunu imzalayan gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisi öder.

Saygılarımla

AYHAN GÖKDEMİR

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam