Güvenlik soruşturması şahsi midir? Yoksa 1. derece akrabaların suçlarına da bakılmakta mıdır?

28/08/2011 00:10:00
Yazdır

Soru

Ben A kadro memurluklara alımlardaki güvenlik soruşturması ile ilgili bir soru sormak istiyorum.Bu soruşturmalar şahsi midir? Yoksa 1. dereceden bir yakınımızın işlediği bir suçten dolayı biz de sorumlu tutulup olumsuz bir sonuçla karşılaşabilme ihtimalimiz var mı?

Cevap

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının nasıl yapılacağı, kimlerin bu araştırmayı yapacağı, hangi personel için bu araştırmanın yapılacağı, hangi konuların araştırılacağı, Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konuların yönetmeliğe göre düzenlenmektedir.

Bu yönetmeliğin 4. maddesinde güvenlik soruşturması şu şekilde tanımlanmıştır:

"Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteniğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmaksuretiyle saptanması ve değerlendirilmesini,"

Bu maddeye göre, soruşturmanın sadece kişiyle sınırlı kalması gerekmektedir. Kişinin babası veya amcası veya kardeşinden dolayı güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmaması gerekmektedir. Aksi bir işlem halinde, olumsuz cevaba 60 gün içinde idari yargıda dava açılmalıdır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam