TV'deki evlilik programına katılan memur, disiplin cezası alır mı?

05/03/2012 09:00:00
Yazdır

Soru

Ben bir evlilik programına çıktım ve yaklaşık iki gün programda kaldım fakat öğleden sonraları mazeret izni alarak yani bulunduğum kurum amirinden izin alarak ayrıldım tabi ki özel nedenleri gerekçe göstererek. Şimdi atamaya yetkili amirim bana soruşturma başlatmış ben kendimi tanıtmak amacı ile milli eğitim de çalıştığımı ve memur olduğumu söyledim fakat sonradan soruşturma açıldığında memur olduğumuzu belirtmek bir suç mu? Yada bana bir yaptırım uygulanabilir mi ?

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet memurları Kanunun genel haklar kapsamında "İzin" başlıklı 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." hükmü çerçevesinde izinlere ilişkin çeşitli maddelerde düzenlemeler yapılmıştır. Mazeret izni hakkında 104 üncü maddesinde hükümler bulunmaktadır.

Diğer taraftan, anılan Kanunun "Ödevler ve Sorumluluklar" başlıklı bölümünün "Basına bilgi veya demeç verme" başlıklı 15 inci maddesinde "Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir.
Askeri hizmet ile ilgili bilgiler özel kanunların yetkili, kıldığı personel dışın da hiç bir kimse tarafından açıklanamaz." ifadesi yer almaktadır.

Basına Bilgi ve Demeç Verme Yasağının Anlamı

Memur, basına hiçbir konuda mı, bilgi ve demeç veremez?

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun "Disiplin amiri ve disiplin cezaları" başlıklı 124 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında "Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir." hükmü amirdir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.
Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

125 inci maddenin ( B) bendinde "Kınama: Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir." olarak tanımlanmış ve kınama cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmıştır.
Bu bendin (m) alt bendinde "Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek." ifadesi yer almaktadır.

Devlet memurunun kendi kişisel bilgilerini basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına açıklaması basına bilgi verme kapsamında değildir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1- Devlet memurunun izinli olduğu vakit televizyonda evlilik programına katılmasında mevzuatta engel bir hüküm bulunmamaktadır.

2- Televizyon programında kendi kişisel bilgilerini (adını, soyadını, medeni halini, nereli olduğunu, nerede çalıştığını, unvanını vb. derecesini) açıklamasında disiplin bakımından bir suç değildir.

3-Devlet memurunun Televizyon programında işyeri ve arkadaşları veya işi ile ilgili gizli veya kişisel bilgilerin ifşa edilmesi halinde ilgili mevzuatları çerçevesinde disiplin veya ceza kovuşturmasına tabi tutulabilir.

4-Konu soruda yer aldığı gibi ise size disiplin cezası verilmesi doğru değildir. Aksi halde hakkınızı idari yargı yoluna başvurmak suretiyle aramınız önermekteyiz. Takdir mahkemenindir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam