Tutuklandığı için istifa etmiş sayılan, sonra yeniden göreve başlayan memura, tutukluluk süresi için ödeme yapılır mı?

23/03/2012 02:51:00
Yazdır

Soru

Müstafi durumuna düşüp daha sonra yeniden atanan memura tutuklu kaldığı yıllar boyunca maaşının üçte ikisi yatar mı?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda “Çekilme” başlıklı 20 inci maddesinde “Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.” ve 94 üncü maddesinde de “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.

Çekilmek istiyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.

Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler.” hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan “Memurluğun sona ermesi” başlıklı 98 inci maddesinde ise “Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;

b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;

c) Memurluktan çekilmesi;

ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;

d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer.” denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun IV kısım 8 inci bölümünde düzenlenen memurların Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbir olan “Görevden Uzaklaştırma” müessesesine ilişkin hükümler 137-145 inci maddelerde yer almaktadır. 141. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir."

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Çekilme memura tanınmış bir haktır.

2-Memuriyeten çekilenlerin memuriyeti sona erer.

3-Memuriyetten çekilenlere yeniden atanmaları halinde açıkta oldukları süre için ödeme yapılamaz.

4- Görevden uzaklaştırılan memurların memuriyetle bağları devam etmektedir. Bu tedbir uygulandığı sürece maaşlarının 2/3 ödenmeye devam olunur. Ancak bu hak sadece görevden uzaklaştırılan içindir. Çekilmiş sayılan için tutuklu kaldığı sürelerin parasının ödeneceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam