4/B'li personel nakil için 1 yıl çalışmalıdır. Bu süreye hastalık raporu alınan süreler dahil midir?

17/04/2012 17:04:00
Yazdır

Soru

Merhaba, öncelikle ilginiz ve emeğiniz için teşekkür ederim. Benim bir sorum olacak. Cevaplarsanız memnun olurum. Ben kamu görevlisi olarak çalışmaktayım. Eşim 6 ay önce başka bir şehirde 4/B sözleşmeli kadro ile sağlık çalışanı olarak işe başladı. Eş durumundan tayin yaptırabilmemiz için en az 1 yıl fiilen çalışmış olmak gerekiyormuş. Sorum şu, bazen sağlık sebeplerinden dolayı rapor alması gerekiyor. Aldığı bu sağlık raporları bu 1 yılın içerisinde dahil olur mu? Böyle bir hakkı varsa ne kadar süre sağlık rapor alma hakkı vardır?

Teşekkür ederim.. İyi çalışmalar..

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 4. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” çıkarılmış ve bu esaslar, 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Esasların hastalık izinlerini düzenleyen 10 uncu maddesinde “Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür.”hükmü yer almaktadır.

Anılan Hüküm uyarınca 1 ayı geçen hastalık raporları için ücret ödenmemekte ve SGK primi ödenmemektedir.

Bu Esasların “Kurum içi yer değişikliği” ek 3 üncü maddesinin (b) bendinde “Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir.” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

Sözleşmeli personelin eş durumunda tayininin yapılması için Mezkur Esasların ek 3 üncü maddesi hükmü uyarınca 1 yıllık fiilen çalışmaya ücret ve sigorta primi ödenen 1 aylık süre dışındaki raporlu süreler dahil edilemeyeceği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam