Teknisyen yardımcıların özlük hakları diğer memurlardan farklı mıdır?

30/10/2012 07:17:00
Yazdır

Soru

Teknisyen yardımcıların özlük hakları nelerdir?

Cevap

Anayasanın 128 inci maddesinde “Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.

Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.

Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.

1982 Anayasasının 128 inci maddesinde ise memurlar ve diğer kamu görevlilerinden bahsedilmekte ve bunların özlük işlerinin kanun ile düzenleneceği amirdir.

Anılan hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Devlet memurlarının özlük hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenmiş bulunmaktadır. 657 sayılı Kanunun 36 maddesinde hizmet sınıfları “I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

II - Teknik Hizmetler Sınıfı

III - Sağlık Hizmetleri Ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı

IV - Eğitim Ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı

V - Avukatlık Hizmetleri Sınıfı

VI - Din Hizmetleri Sınıfı

VII - Emniyet Hizmetleri Sınıfı

VIII - Yardımcı Hizmetler Sınıfı

IX - Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı

X - Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı” olarak tespit edilmiştir.

Anılan 36 madde de “Yardımcı Hizmetler Sınıfı

Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi anahizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.

Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerden hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi, tesisatın bakım ve işletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetlerin üçüncü şahıslara ihale yoluyla gördürülmesi mümkündür.”olarak tanımlanmış bulunmaktadır.

657 sayılı Kanun 33 maddesi hükmü uyarınca memur kadroları 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiş bulunmaktadır. 190 sayılı KHK eki cetvellerinde teknisyen yardımcısı kadroları yardımcı hizmetler sınıfında ihdas edilmiştir.

Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer alan teknisyen yardımcıları diğer memurlar gibi ödevleri ve sorumlulukları, genel hakları, yasakları, mali hakları, sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

Teknisyen yardımcılarının izinlerinde bunu kullanmalarında diğer memurlardan farkları bulunmamaktadır. Ancak mali haklarının hizmet sınıfları kadro unvan ve dereceler itibariyle farklılık arz etmektedir. Örneğin Yardımcı hizmetler sınıfı için ek gösterge düzenlenmemiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam