İyi sicilden dolayı tarafıma Uyarı cezası verilmedi. Bu karara yine de itiraz edebilir miyim?

06/01/2013 21:15:00
Yazdır

Soru

Öncelikle Kolay gelsin... verdiğiniz cevaba ve ayırdığınız zamanınıza şimdiden teşekkürler.

Benim sorum Yaklaşık 2 yıldır Devlet memuruyum. 1 gün göreve geç geldim ve hakkımda tutanak tutuldu soruşturma başladı ve soruşturma sonunda ilgili memurun 125. madde gereği UYARILMASINA ancak adı geçen personelin önceki iyi sicilinden dolayı bir derece hafif ceza verilebileceğinden ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmiştir.

Benim sorum şimdi ben bu karara itiraz edebilir miyim?
İlk defa işe geç geldim hakkında uyarı verildi ama sicilim temiz olduğu için ceza almadım. Ama ben uyarı cezasına itiraz etmek istiyorum bu mümkün mü?
Birde o gün birçok personel geç gelmesine rağmen sadece iki personel hakkında tutanak tutuldu.
Cevaplarsanız çok mutlu alacam Şimdiden kolay gelsin.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.

Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;

A) Uyarma,

B) Kınama,

C) Aylıktan kesme,

D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,

E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

125 inci maddede ?Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.? denilmektedir.

657 sayılı Kanunun ?İtiraz? başlıklı 6111 sayılı Kanunun 113 maddesi ile değişik 135 inci maddesinde ?Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.

İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.

İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.

Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.? ifadesi yer almaktadır.

Amirler, memurlar hakkında ayrı işlem uygulayabilir mi?

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun ?Amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları?başlıklı 10 uncu maddesinde ?Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar.

Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.

Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.? hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.

Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.

Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir." şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Yukarıda yer alan hükümler uyarınca şunları söyleyebiliriz.

1- Disiplin cezalarına itiraz 657 sayılı Kanunun 135 inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu bağlamda eğer göreve geç gelmiş iseniz hakkında uyarma cezası verilebilir.,

2- Sorunuzdan, hakkınızda 657 sayılı Kanunun hükümleri uyarınca ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildiği anlaşılmaktadır. Ceza verilmediği için, verilmeyen cezaya itiraz edilemeyeceğini düşünüyoruz. Kanunda sadece verilen cezalara itiraz müessesesi düzenlenmiştir.

3- Eğer başka kişilerinde geç gelmesine ve onlara soruşturma açılmamasına rağmen size açılmasını ispat edebilecek iseniz amirinizi "Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uyarak şikayet edebilirsiniz. Her amir, meurlarına eşit davranmak zorundadır.

Bu soru 14,435 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam