Eşitliğe ve hakkaniyet​e aykırı şekilde fazla iş yüklenen memurun yapması gerekenler

04/02/2013 01:15:00
Yazdır

Soru

Daire amiri memurunun iş yükünü (aşırı) arttırarak bir nevi cezalandırma yoluna gidebilir mi? Böyle yapan amir hakkında nasıl bir işlem yapılmalıdır? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Amir Durumda Olan Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları başlıklı 10 uncu maddesinde "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumludurlar.

Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.

Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca amirler memurlarına eşitlik ve hakkaniyet içerinde davranmaları yasal bir zorunluluk ve gerekliliktir.

Ayrıca, 657 sayılı Devlet memurları Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.

Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.

Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir." şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik

Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde Devlet Memurları amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra Yapılma Şekli başlıklı 5 inci maddesinde “Şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlanarak silsile yolu ile ve şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.

Yazılı şikayetler maksadı en iyi ifade edecek şekilde ve mevzuat hükümlerine uygun olarak yazılan bir dilekçe ile yapılır. Dilekçede tespit edilen eksiklikler ile suç teşkil etmeyen usulsüzlüklerin giderilmesi şikayeti kabul eden amirlerce sağlanır.

Sözlü şikayetlerde de bu esaslara uyulur.

Sözlü olarak yapılan şikayetler, şikayeti yapanın istemi halinde yapıldıkları anda şikayetçi ile şikayeti kabul eden amir tarafından birlikte imzalanan bir tutanakla tespit olunur ve iki tarafa verilir.

Amir de şikayetin tutanağa geçirilmesini isteyebilir. Şikayetçi tutanak düzenlenmesinden kaçınırsa şikayet yapılmamış sayılır.”denilmektedir.

Anayasanın yargı yolu başlıklı 125 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde bunlardan doğan uyuşmazlıkların milli veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülebilir. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir." hükmü bulunmaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yoluna baş vurulabilir.

2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle dava açmanız sizin takdirinizdedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Amirinizin size eşit ve hakkaniyete uygun olarak davranmadığı ve bu çerçevede daha fazla iş yüklemek suretiyle sizi cezalandırdığını delillendirerek ispat etmeniz gerekmektedir.

2-Amirinizin söz konusu davranışını belgelendirmeniz halinde Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğinin hükümlerine uymak suretiyle şikayet edebileceğiniz gibi ilgili hakkında disiplin hukukunun uygulanmasını da talep edebilirsiniz.

3-İdari yolardan bir sonuç alamamanız halinde ise 2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle dava açmanız da mümkün bulunmaktadır.

4- 4688 sayılı Kanun kapsamında sendikalı bir memur olmanız halinde sendikanızdan (Dava ve Avukat) destek almanızı tavsiye etmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam