Hamile sağlık personeli, radyasyondan uzak bir alanda çalışmayı talep edebilir mi?

16/04/2013 11:56:00
Yazdır

Soru

Bir kamu hastanesinde 657 sayılı kanuna tabi röntgen teknikeri kadrosunda çalışıyorum. Hamile kalmayı planladığımda radyasyonlu alandan ve çekim odalarından uzak aynı veya farklı bir bölümde çalışmayı talep edebiliyor muyum? Bu şekilde yasal bir hakkım var mıdır?

Cevap

5/7/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik"in 8. maddesinin 3. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"(3) Hamilelik durumu ortaya çıkan personel, bu durumunu ilgili birim amirine derhal yazılı olarak bildirir. Hamile personelin yıllık doz limitleri, Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinde belirlenmiş toplum için doz limitlerini aşamaz. Çalışma şartları bilfiil denetimli alanları kapsamayacak şekilde düzenlenir."

Bu yönetmelik maddesinin atıfta bulunduğu "Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinin" 12. maddesinde ise şu hüküm yer almaktadır:

"Hamileliği belirlenmiş kadın çalışan, çalışma şartlarının yeniden düzenlenebilmesi amacıyla yönetimi haberdar eder. Hamileliğin bildirilmesi kadın çalışanın çalışmasına engel teşkil etmez, gerekiyorsa çalışma koşulları yeniden düzenlenir. Bu nedenle, doğacak çocuğun alacağı dozun mümkün olduğu kadar düşük düzeyde tutulması sağlanır ve toplum için belirlenen doz sınırlarına uyulur.
Emzirme dönemindeki kadın çalışanlar, radyoaktif kontaminasyon riski taşıyan işlerde çalıştırılmaz."

Yine "Kamu Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları İle Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri Hakkında Yönetmelik"in 7. maddesinin 4. fıkrasında "(4) Hamile personel hamilelik durumu belli olur olmaz ilgili birim amirlerine derhal haber verirler. Bunların yıllık doz limitleri, yayımlanan Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde toplum için belirlenmiş limitleri aşamayacağından, çalışma koşulları bilfiil radyasyon kaynakları ile ilgili işleri ve işlemleri içermeyecek şekilde yeniden düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümleri bir arada değerlendirecek olursak, hamile personel, durumu amirine yazılı olarak bildirmeli. Bu halde, hamile personelin yıllık doz limitleri toplum doz limitlerini aşmayacak. Ayrıca bilfiil denetimli alanlarda çalıştıtırlamayacak. Denetimli alan terimi ise yönetmelikte "b) Denetimli alanlar: Radyasyon görevlilerinin giriş ve çıkışlarının özel denetime, çalışmalarının radyasyondan korunma bakımından özel kurallara bağlı olduğu ve görevi gereği radyasyon ile çalışan kişilerin ardışık beş yılın ortalama yıllık doz sınırlarını 3/10'undan fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecekleri alanları" şeklinde tanımlanmıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam