Vekil ve Asil Öğretmenlerin Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği

01/11/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

Vekil ve Asil Öğretmenlerin Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği

Cevap

Geçen hafta Cuma günü yazmış olduğumuz yazıda, gerekçeleri ile birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86'ncı maddesine göre boş öğretmen kadrolarına vekaleten atananların öğretim yılına hazırlık ödeneceğini alabileceğini belirtmiştik. Bu hafta mailimize gelen çok sayıda soru nedeniyle hem vekil hem de asil öğretmenlerin bu ödeneğe ilişkin sorularına özet olarak cevap vermenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda oldukça önem arz etmesi nedeniyle Sayıştay Başkanlığının kararını özet olarak yeniden yayımlıyoruz. "Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden, ilk ataması yapılarak 2.10.1998 tarihinde göreve başlayan öğretmene söz konusu ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır" (Bakınız: Sayıştay 5.Dairesinin 10.05.2000 tarih ve 9812 no'lu kararı)

Bu kararın vekil öğretmenler ile ilgili yönüne bakmak isteyenler Yeni Şafak'ın 24.10.2003 tarihli nüshasındaki açıklamalarımıza bakabilirler. Ancak bu karar, asil öğretmenler açısından da bir yönüyle oldukça önemlidir. Çünkü eğitim-öğretim yılının başlangıcında öğretmenlik yapmayanlara bu ödeneğin verilmediğine ilişkin çok sayıda soru gelmektedir. Oysaki Sayıştay kararında görüleceği üzere eğitim- öğretim yılının başlangıcından sonra da göreve başlayan öğretmenlere, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin verilmesi gerekmektedir. Bu karar her ne kadar ilk defa atanan öğretmenlere ilişkin ise de karar içeriği aylıksız izin, istifa sonrası dönüş gibi çeşitli nedenlerden dolayı eğitim-öğretim yılının başlangıcından sonra da göreve başlayan öğretmenleri de kapsamaktadır. Sonuç olarak, öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden sizlere de ödenmesi gerekmektedir. Dolaysıyla bu durumdaki öğretmenlerimizin önce bir dilekçe ile idarelerine başvurmaları ve bu ödeneği talep etmeleri, olumsuz cevap (60 gün içinde cevap verilmemesi de olumsuz cevap sayılır) almaları halinde ise dava açmaları gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam