İdare yıllık izin planlaması yapmalıdır. İzin hakkı engellenemez.

05/06/2013 00:03:00
Yazdır

Soru

Sayın Yönetici,
Ben bir bölge müdürlüğünde mühendis olarak çalışmaktayım.
2 yıldır Bölge Müdürü yıllık iznimi yaklaşık üçte ikisini bana kullandırmamaktadır.
İzin talebinde bulunduğumda sadece 10 gün al diyor. Bunu da benim istemediğim bir zamanda kullandırtıyor.
İznimin tamamını talep etmek istedim. Dilekçemi işleme koymadı. Sadece izin konusu değil diğer konularda da dilekçe vermek istediğimizde kendisinin içeriğini uygun görmediği dilekçeleri işleme almıyor.
Soru 1: İzin dilekçesi verip arkasından işe gitmesem, ne gibi sonuç doğar. İzin vermeme hakkı ne kadar geçerli?
Soru 2: İzin Dilekçesini Bölge Müdürlüğünü atlayıp direk ilgili bakanlığa gönderebilir miyim?
Soru 3:Herhangi bir konuda istek ve taleplerimizi resmi kayda nasıl aldırabiliriz?
Soru 4: Bu işlemlerden sonra Bölge Müdürünün hakkımızda yapacağı olumsuz işlemler karşısında (sürgün, uyduruk sebeplerden ceza verilmesi ve işteki baskılar) ne yapabiliriz?
NOT: İsmimin gizli tutulmasını özellikle rica ediyorum.

Cevap

1982 Anayasasının "B. Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50 nci maddesinde "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.
Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.
Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.
Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.
"hükmü bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İzin başlıklı 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." denilmektedir.
657 sayılı Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
" şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde Devlet memurları kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra karar mercii başlıklı 12 inci maddesinde "Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.
Müracaatı kabul eden ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile birinci fıkrada belirtilen mercilere 3 gün içinde intikal ettirilir.
Toplu müracaat yasağı, şekil, yapılacak işlemler, süre, itiraz, müracaat edenin sorumluluğu konularında uygulanacak hükümler." denilmektedir.
Yıllık izin Kamu kurum ve kuruluşları izinleri imzalayacak amirleri kurumsal mevzuatları ile belirlemeleri mümkün bulunmaktadır.

Yıllık İzin Dosyası

Yıllık İzin kategorisi

İzin Anayasal bir haktır.
Asıl olan Devlet Memurunun iznini kullanması ve dinlenmiş bir şekilde hizmetini daha iyi görmesi veriminin artmasıdır.
Personeline izin kullanması hususunda İdare yıllık izin planlaması yapmak zorundadır.
Arızi olarak yıl içinde kullanılamayan izinler bir sonraki yıl ile kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Devlet memurunun yanacak iznini amir kullandırtmıyorum diyemez.
İdarenin yanacak yıllık izni kullandırmama yetkisi var mıdır?
Amir memurun yıllık iznin kullanma zamanını belirleyebilir, kullandırtmıyorum diyemez. Bu tür bir uygulama mevzuata açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1-Memur yıllık izin dilekçesinin kurumsal mevzuat çerçevesinde, Müracaat ve şikayet Yönetmeliği hükümlerine uymak suretiyle genel evraktan veya iadeli taahhütlü posta yolu ile de göndermesi mümkün bulunmaktadır.
2-Dilekçenin ilgili makama yapılması gerekir. Makam atlanılması disiplin cezası gerektirmektedir. Makam atlamamanızı önermekteyiz.
3-İzin dilekçesini verip ayrılmanız doğru olmaz onaylanmasın beklemeniz gerekir. İdare izninizi başka bir zaman kullanmanızı isteyebilir. İzin talebinizin onaylanmaması halinde görevinizin başında olmanız gerekmektedir. İzinsiz ve özürsüz olarak göreve gelmeyen memurlar hakkında disiplin hükümleri veya devamsızlığın 10 gün olması halinde müstafi addedilmeniz söz konusu olabilecektir.
4-Yasal hakkınızı kullanmak için verilen müracaat dilekçeleri sebebiyle sürgün uygulanması yasal olmadığı gibi etik de değildir.
5-Ysalara aykırı yapılan idari uygulamalar için yargı yoluna müracaat etmek mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam