EHS dan GİH'e atanan memur derecesinde bekletilir mi?

05/08/2013 00:04:00
Yazdır

Soru

Öncelikle tüm memurlar.net çalışanlarından Allah(c.c.)razı olsun.
Büyük bir hizmette bulunduğunuza inanıyorum.
Memurlar.net sitesi olmadan önce bir devlet memuru olarak tebliğ dergilerinden başka hiçbir konuda bilgimiz olmazken sayenizde hemen hemen her konuda artık bilgi sahibi olabiliyoruz. Hizmetlerinizin devamını ve mümkünse sitenizin daha da sadeleştirilmesini(yani daha da kullanışı kolay) umarak yüksek müsaadelerinizle soruma geçmek istiyorum.
Benim sorum kurumumuza GİH memuru olarak naklen atanan bir arkadaşımızın derece ve kademeleri ile ilgili olacak;
Yeni gelen arkadaşımız bizim kurumumuza göre memurluğa ilk başlarken 1 derece fazla alarak, 8/1 değil de 7/1 olarak göreve başlamış.(Teknik Öğretmen olduğu ve Emniyette çalıştığı için)
Bizim kurumumuza göre bu memur arkadaşı 1 derece boyunca mutemet olarak bekletmem gerekir mi yoksa gerekmez mi diye sormak istiyorum.
Site çalışanlarına en kalbi duygularımla Selam eder başarılarınızın devamını dilerim.
Saygılarımla...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme" başlıklı 71 inci maddesinde "Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.
Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.
Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 36 maddesinin A bendinin 2 nci fıkrasında "Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları(1), Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları (2), öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,
? eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar."
hükmü bulunmaktadır.
Anılan fıkra hükmü uyarınca 1 dereceden faydalanabilmek için memur olarak atanmak yeterli olup, belirli bir hizmet sınıfında çalışma şartı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin B bendinin 3 üncü fıkrasında "Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensuplarından:
a) Emniyet müdürleri ve bu sıfatı taşımakta olan emniyet teşkilatı mensupları ile başkomiser ve emniyet amirleri dışında kalanlar 3 üncü derecenin son kademesine,
b) Başkomiser ile emniyet amirleri 2 nci derecenin son kademesine,
c) Yukarıda sayılanlardan yükseköğrenimli olanlar 1 inci derecenin son kademesine,
d) Emniyet müdürleri ve bu sıfatı taşımakta olan emniyet teşkilatı mensupları 1 inci derecenin son kademesine, kadar yükselebilirler."
hükmü yer almaktadır.
Söz konusu hüküm ise Emniyet Hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyete giriş derecelerine ilave yapılmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-657 sayılı Kanunun 36 maddesinin A bendinin 2 nci fıkrasından faydalanmak suretiyle memuriyete giriş derecesine ilave yapılan memurun 71 inci madde uyarınca sınıf değiştirmesi halinde atandığı sınıfta ilave edilen derece kadar bekletilmesine gerek yoktur. Bekletilmez.
2- Ancak, 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin B bendinin 3 üncü fıkrasından faydalanarak (Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanma) memuriyete giriş derecesine ilave yapılan memurun sınıf değiştirmesi halinde atandığı yeni sınıf ve kadroda ilave edilen derece kadar bekletilmesi gerekmektedir.

Bu soru 11,032 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam