Doğum yapan memura nöbet uygulaması hangi tarihten başlar?

26/08/2013 09:15:00
Yazdır

Soru

657 sayılı kanunun 101. maddesinde yapılan son değişiklikle doğum yapan memura doğumdan itibaren 2 yıl süreyle gece nöbeti verilemez ibaresi eklenmiş ve 02.08.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştır. Eşim Dicle üniversitesinde hemşirelik yapmakta ve 23.04.2013 tarihinde doğum yapmıştır. Söz konusu değişiklikten yararlanmak için yaptığı başvuru reddedilerek bu değişiklikten yararlanamayacağı bildirildi. Bu durumun yasal bir dayanağı olabilir mi kanunlarda yapılan değişikliklerin uygulanmasında nasıl bir yol izlenir. Bu değişiklik kimleri kapsar.
İlginize teşekkür.

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti" başlıklı 101 inci maddesinde "Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
" Hükmü yer almaktadır.
Anılan maddenin ikinci fıkrasında yer alan "doğumdan sonraki bir yıl süreyle" ibaresi 02/08/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan "doğumdan sonraki iki yıl süreyle" ibaresi olarak değiştirilmiştir.
Söz konusu hüküm uyarınca;
Kamu kurum ve kuruluşlarına vardiyalı çalışma saatlerini kendilerinin belirleme yetkisi vermiştir.
Ancak hamile olan memurlara doktor raporu almaları halinde hamileliğin 24 haftasından önce gece nöbeti ve vardiyası yazılamayacaktır.
Hamileliğin 24 üncü haftasından itibaren doğumdan sonra ki 2 yıl süreyle de gece nöbeti ve vardiyası yazılamayacaktır.
Engelli memura da gece nöbeti ve vardiyası yazılamayacaktır.
Söz konusu düzenleme 6111 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme vardiyalı çalışma daha önce Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine belirlenmekte iken kurumlara bırakılmıştır. Ayrıca 1 yıl süre ile hamilere ve engelli memura vardiya yazılması engellenmiştir. Bir yıllık süre 6495 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle 2yıla çıkarılmıştır.
Kanun yürürlüğe girdikten sonra hak sahiplerine uygulanır.
Bu tarihten sonra doğum yapmak gerekmez.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca, doğumdan sonra 2 yıllık süre dolmamış ise bu hakkı kullanabilirsiniz. Sorunuzdaki tarihe göre 23.04.2015 tarihine kadar size vardiya ve gece nöbeti yazılmaması gerekir.
Devlet Personel Başkanlığı doğum izninde aylıksız izin uygulamasında da aynı uygulamayı yapmıştır. Yani kanundan sonra izin süreleri iki yılı dolmayanlara uzatmıştır.
İdarenin uygulaması mevzuata aykırı bulunmaktadır. Tekrar dilekçe verin gerekirse dava edin.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam