Doğum yapan memur istemesi halinde nöbet tutabilir mi?

09/09/2013 21:20:00
Yazdır

Soru

5 aylık bebeğim var. Öğrenim durumumdan dolayı nöbet usulü çalışmam gerekiyor. Kendi isteğim doğrultusunda nöbet tutabilir miyim? Süt iznimi kullanmak istemiyorum. Bana bu konuda yardımcı olur musunuz? Yasal dayanak varsa verebilir misiniz?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 132/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ile değişik "Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti" başlıklı 101m inci maddesinde "Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez."
hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm;
-24 saat devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saatlerinin düzenlenmesi kurumlara bırakılmış.
-Hamile memurlara hamileliğin 24 üncü haftasından önce doktor raporuna bağlı, hamileliğin 24 üncü haftasından sonra ve doğumdan sonra 2 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası verilemeyeceği amirdir.

Hamileliğin 24 üncü haftasından ve doğumdan sonra 2 yıl süre ile gece nöbeti ve gece vardiyası hükmü memurun isteğine ve amirin takdirine bırakılmamıştır.
657 sayılı Kanunun "Amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları" başlıklı 10 uncu maddedsinde "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz."
hükmü bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
Doğum yapan memurun isteği ve talebi olsa dahi doğum tarihinden itibaren 2 yıl süre ile gece nöbeti ve gece vardiyası verilmemesi gerekmektedir.
Aksi uygulamanın açık olan 657 sayılı Kanunun amir hükmünün uygulanmaması olduğu ve disiplin hukuku bakımında sorumlu olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam