Kınama cezası üzerine uyarma cezası alan memurun cezası özlük dosyasından çıkarılabili mi?

20/09/2013 14:19:00
Yazdır

Soru


Bir kamu kurumunda devlet memur olarak çalışmaktayım.
Disiplin cezası olarak 2007 yılında kınama cezası aldım.
2010 yılında ise yaptığım bir fiil dolaysı ile uyarma cezası verildi.
Kınama cezasının üzerinden 5 yıl geçmesi sebebiyle kınama cezasının dosyamdan çıkarılmasını talep edebilir miyim?
Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkûr 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirlenmiştir.
657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayılmaktadır.

657 sayılı Kanunun "Disiplin cezalarının bir süre sonra özlük dosyasından silinmesi" 133 üncü maddesinde "Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.
Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasından çıkarılmasında disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır."
hükmü bulunmaktadır.
Anılan 133 üncü madde hükmü uyarınca; özlük dosyasından disiplin cezasının silinmesi cezanın üzerinden belirli bir süre geçmesine ve ilgilinin talebi ile bu süre zarfındaki fiil ve davranışlarına bağlı olarak atamaya yetkili amirin takdirine bırakılmıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; kınama cezasının özlük dosyasında çıkarılmayı isteme süresi içerisinde fiil ve hali sebebiyle faklı bir ceza ile tecziye edilen devlet memurunun kınama cezasının talebi olsa dahi özlük dosyasından çıkarılamayacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam