Şehit ve malul yakınlarının yer değiştirme talepleri nasıl uygulanmalı?

02/10/2013 00:51:00
Yazdır

Soru

Merhabalar;
Ben bir kamu kurumunda koruma güvenlik memuru olarak çalışmaktayım. Şehit ve Gazi yakını (kardeşi) olarak aşağıdaki yönetmeliğe göre Altını çizdiğim "birimler" cümlesini çoğul olarak ele aldığımız zaman;
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "EKMADDE2 - Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilir." hükmü çerçevesinde çalıştığım kurum içerisinde birimler arası yani Makine Müdürlüğü, İşletme müdürlüğü, personel Müdürlüğü vs gibi hizmet birimlerine kadro olarak yer değiştirmem mümkün mü? Yani bu hizmet birimlerinden herhangi birine geçme imkanım var mı?
Yardımlarınız şimdiden Teşekkürler …

Cevap

Devlet memurlarının yer değiştirmelerine ilişkin hükümler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "yer değiştirme suretiyle atanma" başlıklı 72 nci maddesinde düzenlenmiş olup anılan Maddenin son fıkrasında "Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar."hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Madde hükmü uyarınca 19/4/1983tarih ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 25/6/1983 tarih ve 18088sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, ek 2 nci maddesinde "Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilir."hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 62 maddesinde "Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir." bulunmaktadır.
Söz konusu Maddenin son fıkrasında yer alan hüküm gereğince belirlenmesi gereken "yer" tanımı belirtilen kurumlarca belirlenmemiştir. Ancak, mevzuatımızda yer tanımı 6245 sayılı Harcırah Kanununda tanımlanan "ikamet mahalli dışındaki yer" anlaşılmakta ve uygulanmaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3 üncü maddesinin g ve h bentlerinde "g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;"
"h. Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri;"
ifade eder."
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin ek 2 maddesinden aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma taleplerinin, görev mahalli dışındaki yerlere atanma taleplerini yerine getirilmesini kapsadığı değerlendirilmektedir.
Söz konusu hüküm çalıştığı kurumun aynı yerdeki birimler arası değişikliği kapsamamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam