Öğretmenin Haziranda yaptığı olay hakkında Eylülde disiplin soruşturması açılabilir mi?

31/10/2013 17:32:00
Yazdır

Soru

Ben derse okulda bulunduğum halde derse geç girdim. Tabi ki kasıtlı değildi. İlçe milli eğitim müdürü 1. dereceden soruşturma açtığını söyledi. Olay 4 Haziranda oldu ifadem 12 Eylülde alındı.
Benim ilk sorum:
1. Savunma alınmadan soruşturma başlatılabilir mi?
2. Savunmamım 1 ay içinde alınması gerekmez mi?

Cevap

675 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller (tadat) edilmiştir.

Ancak öğretmenler hakkında uygulanacak disiplin cezaları ve ceza gerektirecek fiil ve haller 10/6/1930 tarihli ve 1702 sayılı İlk Ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi Ve Tecziyeleri Hakkında Kanunda sayılmıştır.
Öğretmenler fiil ve halleri sebebiyle yapılacak Disiplin soruşturması 657 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde yapılması gerekmektedir.

Söz konusu 657 sayılı Kanunun 125 inci madde de disiplin cezası gerektiren fiil ve halleri, müteakip maddede ise cezalara ilişkin genel düzenlemelere yer verilmiştir. 126 madde de ise sayılan cezaları vermeye yetkili kurul ve amirler belirtilmiştir. 127 inci maddesinde ise memurlar tarafında işlenilen fiil ve hallerin üzerinden ne kadar süre geçmiş olması halinde ceza verilip verilemeyeceğine ilişkin zaman aşımına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Kısaca 657 sayılı Kanunda disiplin cezası verilmesi belirli usul ve esasa bağlanmıştır.

Mezkur 127 inci madde de "Bu Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar."
denilmektedir.

Ayrıca, mezkur Kanunun "Karar süresi" başlıklı 128 inci maddesinde "Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir. Disiplin kurulu, dosyayı aldığı tarihten itibaren 30 gün içinde soruşturma evrakına göre kararını bildirir.
Memurluktan çıkarma cezası için disiplin amirleri tarafından yaptırılan soruşturmaya ait dosya, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kuruluna tevdiinden itibaren azami altı ay içinde bu kurulca, karara bağlanır."
hükmü amirdir.

Bu esasların biri de savunma hakkı olup, mezkur Kanunun130 uncu maddesinde "Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır."
olarak belirtilmiştir.

Mevzuata aykırı fiil ve hal isnadı olan öğretmen hakkında ilk önce söz konusu durumun tespitine ilişkin bir araştırma yapılabilir. Yapılan araştırma neticesinde fiil ve hali işlediği sabit olan öğretmen hakkında disiplin soruşturması 657 sayılı kanun hükümlerine uymak suretiyle yapılmalı ve savunma almadan ceza verilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1-Bilgi ve belgeler yeterli olması halinde araştırma yapılmadan disiplin soruşturması açılabilir.
2-657 sayılı Kanunun 130 uncu maddesi uyarınca devlet memuru öğretmene savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.
3- Memuriyetten çıkarma cezası hariç diğer cezalar için fiil ve halin öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde disiplin soruşturması açılması gerekmektedir. Memuriyetten çıkarma cezası için ise fiil ve halin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde disiplin kovuşturması açılması gerekir.
4- Derse geç girdiğinizin idarece 4 Haziran da öğrenildiğini ispatlayabilirseniz üzerinden 1 ay geçtikten sonra disiplin soruşturması açılamaz ve zaman aşımı dolaysı ile disiplin cezası verilemez.
5-Açımış disiplin soruşturmalarının tamamlanma usulüne ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır. Soruşturması tamamlanan hususlar hakkında ise 657 sayılı Kanunun 128 inci maddesi hükmü uyarınca disiplin amiri 15 disiplin kurulları 30 gün içerisinde kar vermek zorundadırlar. Yüksek disiplin kurulu ise memuriyetten çıkarma cezası hakkında 6 ay içerisinde karar vermek zorundadır.


Bu soru 17,387 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam