Geçici personel ücret farkı neden kaynaklanıyor?

11/11/2013 00:22:00
Yazdır

Soru

Sayın memurlar.net editörü vermiş olduğunuz hizmetten ötürü öncelikle teşekkür ederim.
Bakanlar kurulu kararı ile özelleştirme mağdurlarını devlet tarafından istihdam etmek amacı ile bakanlar kurulu tarafından çıkarılan 4/C geçici personel de kurumlardan kurumlara neden farklılıklar bulunmaktadır.
Bakanlar kurulu kararı ile tek bir tane 4/C bulunmasına rağmen nasıl oluyor da TÜİK personelinin maaş kat sayıları ile özelleştirme mağdurları dediğimiz tekel 4/C lilerin maaş kat sayıları farklı oluyor. Aynı sözleşmeye tabi tutulan yani 4/C ye tabi farklı kurumlarda çalışan personellerin maaşları neden farklı bakanlar kurulunda bir tane 4/C var ama kurumdan kuruma 4/C li çalışanlar farklı maaş alıyorlar.
Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4 üncü maddesinde "C) Geçici personel:
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."
hükmü bulunmaktadır.

Anılan hüküm uyarınca çeşitli kurumlarda farklı süreler ile geçici personel istihdam edilmektedir. Bunlar hakkında Bakanlar Kurulu Kararları yürürlüğe konulmaktadır.
Bu istihdam türü en belirgin olarak TUİK te kullanılmaktadır.
Ayrıca, özelleştirme sebebiyle işsiz kalanlarda son dönemlerde geçici personel olarak istihdam edilmektedir.

Özelleştirme sebebiyle işsiz kalan kişilerin 20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve bunlara Ödenecek Ücretler Hakkında Karar 28/12/2012 tarihli ve 28511sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.

2013 yılı 4/C kararnamesi Resmi Gazetede...

4/C kararnamesinde bir yenilik var

Asıl olan geçici personele gördüğü işe göre ücret ödenmesidir. Geçici personel anketörlük yapıyorsa anketör için belirlenen takdir edilen ücreti, jaloncu olarak istihdam ediliyor ise bu işi görenler için takdir edilen ücreti veya canlı model olarak çalışan geçici personel bu iş için belirlenen ücreti alması esas alması esastır.

Bu ücretler işin mahiyetine göre Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir.

Özeleştirme sebebiyle işsiz kalan işçilerden Bakanlar Kurulu Kararı ile geçici personel olarak istihdam edilenlere ödenecek ücretler öğrenim durumu baz alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilmiştir.


Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; farklı kurumlarda farklı işleri gören geçici personelin Bakanlar Kurulu Kararlarında da belirtilen farklı ücreti almalarında mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam