Geçiken doğum için Dr. raporu alınmalı mı?

18/03/2014 17:19:00
Yazdır

Soru

merhaba ben şunu öğrenmek istiyorum, Dr doğum öncesi izin için yazdığı raporda bitiş tarihi olarak Mayıs 'ın 10 nu belirtmiş. Eğer doğum gecikir Mayıs ın 10 unu geçerse diyelim ki 20 sinde oldu aradaki 10 gün için tekrar rapor mu almam gerek?

Cevap

1982 Anayasasının "B. Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50 nci maddesinde "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.
Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.
Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.

Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir."hükmü bulunmaktadır.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İzin başlıklı 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." denilmektedir.

657 sayılı Kanunun "Mazeret izni" başlıklı 104 üncü maddesinde "A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir."hükmü bulunmaktadır.

Devlet Personel Başkanlığınca 15/04/2011 tarih ve 27906 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (2) Seri No'lu Kamu Personeli Genel Tebliğinde ise "d) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülemeyecektir."ifadesi yer almaktadır.

Mazeret izni talep eden memurun mazeretini belgelendirmesi gerekmektedir.

Doğum yapmak üzere 8 haftalık analık izni verilen memurun bu sürede doğum olmaması halinde bu durumu da doktor raporu ile belgelendirmesi gerekmektedir.

Belirtilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; analık izin kullanan memurun doğum olmaması halinde bu durumu doktor raporu ile belgelendirmesi gerekeceği ancak fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülemeyecektir.

Bu soru 12,113 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam