5. dereceli memur kadrosunda görevli personelin ek göstergesi ve yeşil pasaport alması

11/04/2014 01:28:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,
Ben 2009 yılında Telekom un özelleşmesinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığına geçtim orada kadro karşılığım olmadığından 5. Derecede kadroya verdiler ve aynı derecede kaldım.
2 yıllık Yüksekokul mezunuyum ve memuriyette 21 yılım bitti normalde derece kademem 2/3 emekliliğe esas 1/1 olması lazım ek göstergem 1600 de kaldı. Yeşil pasaport alamıyorum ve emekli olduğumda maaş ve ikramiyemi düşük ücretten alacağım.
Bunu düzeltme şansım olabilir mi yol gösterirseniz sevinirim.
İyi günler dilerim…

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinin 1 ve 2 inci fıkralarında "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.
" denilmektedir.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

190 sayılı KHK eki kadro cetvellerinin incelenmesinde unvanlara göre kadro dereceleri farklı olarak belirlenmiş bulunmaktadır.
Mühendis unvanlı kadrolar 8 inci derece ile 1inci derecelerden,
Tekniker kadroları 10 uncu ila 1 inci derecelerden,
Teknisyen kadroları 12 ila 3 üncü derecelerden,
Hizmetli Kadrosu 15 ila 5 inci derecelerden,
Memur kadrosu 13 ila 5 inci derecelerden,
Bilgisayar işletmeni kadrosu 12 ila 3 üncü derecelerden,
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu 12 ila 3 üncü derecelerden,
İhdas edildikleri müşahede edilmiştir.

Ayrıca 1 inci dereceli de çok farklı unvanlı kadrolar bulunmaktadır.

Torba Kanun ile 2. dereceye atanmış memur, yeşil pasaport alabilir mi? http://sorucevap.memurlar.net/soru/701/

15/7/1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu Pasaportların ve vesikaların nevileri, harçları ve bunları vermeye yetkili makamlar başlıklı 12 nci maddesinin A bendinde Türkiye Cumhuriyeti namına verilecek pasaport ve bunların yerini tutmaya mahsus vesikalar 5 çeşit olarak düzenlenmiştir. Hususi(yeşil) pasaportlara ilişkin 14 üncü maddesinin A bendinin 1 inci fıkrasında ise "Hususi damgalı pasaportlar;
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz."
hükmü yer almaktadır.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,
-Eski bakanlar,
-1, 2 ve 3 üncü kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine "Yeşil Pasaport" verileceği düzenlenmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1- Yeşil pasaport alabilmek için torba kadro bile olsa 1, 2 ve 3 üncü dereceli memur kadrolarında çalışan memurlara ve bu dereceli kadrolardan emekli olan memurlara verilmektedir.
2-Kurumunuzda görevde yükselme sınavı ile kadro derecesi 1-3 olan kadrolara atanmanız halinde yeşil pasaport (hususi damgalı) alabilirsiniz.
3-Kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz 1 inci derece olması halinde Ek göstergeden faydalanmanız mümkün bulunmaktadır. Emekli maaşı ve emekli ikramiyesi kazanılmış hak aylık esas alınarak ödenmektedir. Mevcut 2/3 kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz 1 yıl sonra 1 inci derecenin 1 inci kademesi olur ve ek göstergeniz 2200 yükselir . bu ek gösterge üzerinden emekli maaşı ve ikramiyesi alabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam